Odlazak na plažu u najtoplijim dnevnim satima nikako nije preporučljiv, bez obzira na to što računamo na hlad i na to da će pas biti mokar. Unatoč tome može doći do pregrijavanja i do poremećaja elektrolita ukoliko pas pije more. To se posebno često događa psima koji rone i vade kamenje iz mora ili pak plivaju za štapom ili lopticom



Posljednjih dana imali smo vrlo veliki broj hitnih intervencija prvenstveno kod pasa, zbog izloženosti visokim temperaturama. Iako danas svi vlasnici znaju da psi teško podnose vrućinu te da ljeti psa treba šetati samo rano ujutro i kasno navečer, na ovim temperaturama i u 19 sati, za većinu je pasa bilo prevruće. Većina vlasnika pasa misli da može bezbrižno prošetati psa iza 19 sati, no nije tako. Kada je toplo kao proteklih nekoliko dana, jednostavno je prevruće za neke pse i u 22 sata. Nikakva duža šetnja neće im pasati, a idealno bi bilo da psa odvedete na noćno kupanje.

Pas počinje dahtati čim izađe iz klimatiziranog stana, stoga već življa igra s drugim psom ili bacanje loptice može biti vrlo opasna posebno kod pasa brahicefaličnih pasmina (buldog, mops, bokser, pekinezer, kavaljer...). Odlazak na plažu u najtoplijim dnevnim satima nikako nije preporučljiv, bez obzira na to što računamo na hlad i na to da će pas biti mokar. Unatoč tome može doći do pregrijavanja i do poremećaja elektrolita ukoliko pas pije more. To se posebno često događa psima koji rone i vade kamenje iz mora ili pak plivaju za štapom ili lopticom.

Normalna tjelesna temperatura kod pasa je 38.5 stupnjeva celzijusa, dakle, značajno viša od naše, pa je to razlog da oni lošije od nas podnose visoke temperature. Osnovni mehanizam hlađenja kod pasa je dahtanje.

Dahtanje je zapravo ubrzano površno disanje s frekvencijom od 200 do 400 puta u minuti pri čemu pas može povećati disajni volumen sa dvije na pedeset litara. Kada dahće, pas pretežno udiše na nos, a izdiše na usta. Isparavanje se odvija preko nosne sluznice. Tu su zakinuti spomenuti psi brahicefaličnih pasmina pa je kod njih potreban poseban oprez. Upravo ovi psi najpodložniji su toplotnom udaru jer se zbog male površine nosne sluznice ne uspijevaju adekvatno ohladiti dahtanjem. Treba im pomoći tako da ih se malo smoči ili da im se preko leđa stavi mokar ručnik. Posebno je važno da imaju na raspolaganju dovoljne količine svježe vode.

Što se tiče jela i psima i nama je apetit smanjen ovih dana. Obrok im treba ponuditi što kasnije navečer kada više nije tako vruće. Ljeto i vrućine ionako kratko traju pa se ništa neće dogoditi ako pas nešto slabije jede nekoliko dana.

Svakako pripazite na vašeg ljubimca, oni su posebno osjetljivi na vrućinu.