Profitabilnost citostatika nikada nije bila upitna. Baš zbog toga, farmaceuti Rochea istinski su sretnici. Proizvode 3 najprodavanija i najisplativija citostatika na tržištu: Rituxan, Avastin i Herceptin. No, ne zavaravajte se, dobra prodaja i visoka cijena ne znači da je u pitanju išta revolucionarno. Znamo da je lista nuspojava ovakvih proizvoda redovito podugačka, ali tek najnovija studija ukazuje na svu fatalnost. Izgleda da kemoterapija, sama po sebi, ubija daleko više i daleko brže nego što se to do sada priznavalo. Javna je tajna da se smrt zbog lijekova nekritički pripisuje posljedicama osnovne bolesti. Pokvarena praksa, koja navodi na posve pogrešne zaključke.

Dakle, do sada je važilo da je smrtnost zbog citostatika unutar prvih 30 dana korištenja oko 0,8%. Međutim, sada ispada da je to 3–8%, a u nekim bolnicama čak i preko 20%. Većina umire unutar prvih 15 dana, a najčešći uzrok smrti je neutropenična sepsa, odnosno infekcije koje nastaju zbog naglog pada broja leukocita. Leukociti su temelj imunološkog sustava, njihovo uništavanje može itekako loše završiti. Najveći rizik ranog umiranja je kod raka pluća, starijih pacijenata, ali i kod onih koji kemoterapiju koriste prvi put (bez obzira na starost).

Dodatni faktor rizika predstavlja situacija kada se citostatici koriste za smanjenje tumorske mase, vjerojatno zbog jačih doza. Istraživači posebno naglašavaju da korištenje kemoterapije u palijativne svrhe (gdje je cilj pokušaj ublažavanja simptoma, a ne izlječenje) najčešće donosi više štete nego koristi. To su obično slučajevi, gdje se liječenje provodi isključivo zbog stvaranja dojma da se nešto čini i u najtežim situacijama. To može patnju samo dodatno pojačati.

Prema drugoj studiji, pratili su oboljele od raka gušterače tijekom 90 dana od početka kemoterapije. Za to vrijeme umrlo je njih 23%. Kada se pogledaju pripadajući izvještaji autopsije, na mnogim tjelesnim lokacijama mogu se uočiti standardne devastirajuće nuspojave kemoterapije. To su infekcije, otkazivanje bubrega, ugrušci u plućima i sl. Nije li kemoterapija otrovnija od same bolesti?

Poznata je činjenica da citostatici vuku porijeklo od zloglasnog bojnog otrova iperita. Ideja je stara skoro 100 godina. Naime, uočili su da iperit najintenzivnije djeluje na stanice koje se najbrže dijele. A to su i stanice raka. Kako tako (između ostalog) ozbiljno stradava i produkcija leukocita, osnovna ideja je bila i ostala da će stanice raka biti uništene prije nego otrovi dovedu do smrti. Ideja nikada nije napuštena. Korišteni su brojni preparati, samostalno ili u kombinacijama.

Prema australskim izvorima (2004. godina) tek 2,3% pacijenata preživi 5 godina od početka kemoterapije. Na jednom svjetskom skupu onkoloških eksperata (2012. godina) konstatirali su da su “izlječenja od raka rijetka”. Treba li i dalje vjerovati iperitu?

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]