Objed obogaćen divljim biljem jednostavno podiže na neku višu razinu, kao da već dok zalogaje žvačete tijelo shvaća da dobiva minerale i vitamine.
Približava se proljeće, prve proljetnice izviruju iz zemlje i razveseljavaju nas svojim šarenim cvjetovima. Veseli me cvijeće, ali me ipak više zanima lišće, jer je ono često ljekovito (kao kod jaglaca i ljubičice), a često i jestivo (jaglac, ljubičica, medvjeđi luk).
Naravno, poželjno je da ove biljke koje su trajnice uberete u svom vrtu u koji ste ih i posadili. Dolazak proljeća otvara i nove opcije na tanjuru. Danas sam tako imala pravi gurmanski objed nabijen energijom, skuhala sam proso na maslacu, dodala začine, a kad je bio gotov, pomiješala sam ga s puno sitno narezane mišancije.
U njoj se našlo svega, divljeg poriluka, vlasca, listova jaglaca i ljubičice, puno maslačka, listova cikorije i par velikih šaka medvjeđeg luka.
Dakle, bilje sam samo oprala i sitno nasjeckala te ga pomiješala s prosom, dodala sam šaku raznih sjemenki, malo pinjola i tu moje nadzemaljsko iskustvo počinje.
I inače vrlo često divlje bilje u velikim količinama dodajem u jelo, a da ga prije ne kuham niti blanširam. Ovakav objed jednostavno podiže na neku višu razinu, kao da već dok zalogaje žvačete tijelo shvaća da dobiva minerale i vitamine i već ovdje počinje blažensvo. Od ovakvog objeda ste jako dugo siti, ali bez one težine u želucu koja vam ne da disati i prikuje vas za fotelju nakon ručka. Ovakav objed je i ljekovit, djeluje na ten i kosu (proso), potiče mineralizaciju tijela i čišćenje krvi (maslačak), jača respiratorni sustav (jaglac i ljubičica) i definitivno utječe na dah (medvjeđi luk).
Za dah nemam neko rješenje osim grickanja sjemenki koromača, ali miris i dalje izvire “iz dubine”. Pa, ako i vi isprobate recept, najbolje je da se jednostavno pohvalite ručkom koji ste pojeli. Možda to ponuka i druge oko vas da slično zamirišu!