Ruski rulet je bizarna igra s neizvjesnim ishodom. Život ovisi o sreći. Svi koji se iz bilo kojeg razloga odluče za ruski rulet, znaju da uz jedan metak u spremniku najmanje riskiraju. Svaki dodatni metak zapravo je novo kockanje sa srećom. Hm, zašto bi se netko uopće želio kockati sa srećom? Možda želja za ogromnim adrenalinom, patološka ovisnost o hazardu ili, jednostavno, priželjkivanje smrti. Mislite da je takvih malo? U stvarnosti, specifični rulet s više metaka u spremniku mnogi igraju svakodnevno (najčešće uz veliki užitak), a da toga najčešće nisu ni svjesni.

Mnogo toga se bespovratno promijenilo otkad je nekoliko studija pokazalo da geni i loša sreća predstavljaju tek mali rizik kada govorimo o mogućnosti obolijevanja od raka. Kod 80% oboljelih rak se pojavio zbog našeg direktnog utjecaja. Dobar dio utjecaja otpada na nepravilnu prehranu, pušenje ili neumjereni alkohol. Onda stres, lijekovi, pesticidi i zagađenja. Možemo to opisati i ovako: jedan metak u spremniku predstavlja rizik loše sreće. Dodatni metak ili 2 donosi pušenje, isto toliko hrana. Znate, igranje ruskog ruleta sa 4 ili 5 metaka ne pruža puno izgleda. Tu nikako ne možemo govoriti o lošoj sreći kad se pojavi karcinom, već o izuzetnoj sreći ako se to ne dogodi. A čak ni izuzetna sreća ne može trajati vječno. Mogućnost kvalitetne regeneracije zapuštenih tjelesnih sustava definitivno je ograničena.

Želio bih posebno apostrofirati utjecaj šećera. Nedavno je u Engleskoj propala inicijativa da se dodatno oporezuju zašećereni proizvodi. Već sama inicijativa pruža nadu da će to negdje i uspjeti. A moralo bi uspjeti. O utjecaju kolača i zašećerenih pića govorio je još nobelovac Otto Warburg prije 80 godina. Dakle, šećer potiče stvaranje raka, kasnije ga hrani i potiče njegovo širenje. U jednoj studiji su utvrdili da žene s rakom dojke imaju lošiji krajnji ishod ako im je razina inzulina visoka. Poznato je da inzulin skokovito raste kod unošenja šećera. Ako su takvi skokovi česti, gušterača je prisiljena na produkciju velikih količina inzulina, što vremenom dovede do “zamora materijala”. To je ključ nastanka dijabetesa, ali, nažalost, ponekad i raka. Stanice raka su anaerobne. Ne trebaju kisik, već samo šećer. Puno šećera. Zanimljivo, jedna od vodećih engleskih onkoloških klinika redovito oboljelima nudi kolač nakon svakog ciklusa kemoterapije. Ništa drugo već kolač. Valjda je istina kada kažu da ljudska glupost ne poznaje granica.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]