Ruta raste na izrazito suhim i kamenitim vapnenačkim livadama. Česta je samonikla na Kvarneru, a raste duž naše obale od Istre do krajnjeg juga Dalmacije. U Hrvatskoj su popisane tri pripadnice roda Ruta, sve se nazivaju najčešće rutama, no samo je Ruta graveolens i ljekovita i otrovna

 

 

Ruta, rutvica, rutica (Ruta graveolens) spada u ljekovito, ali i otrovno bilje. Jedna je od biljaka čije je eterično ulje toliko rizično da se biljka treba brati u doba kada ga najmanje ima, a to je za oblačna i maglovita vremena (bez kiše). Kako cvate u lipnju i srpnju maglovito vrijeme će se teško desiti. Bere se nadzemni dio biljke u cvatu.

Raste na izrazito suhim i kamenitim vapnenačkim livadama. Česta je samonikla na Kvarneru, a raste duž naše obale od Istre do krajnjeg juga Dalmacije. U Hrvatskoj su popisane tri pripadnice roda Ruta, sve se nazivaju najčešće rutama, no samo je Ruta graveolens i ljekovita i otrovna. Kada ju jednom upoznate (neka vam ju neki znalac pokaže), vidjet ćete da su ove druge dvije nekako malo drugačije, na drugačiji način tvore habitus biljke.

Ruta ima svoj karakterističan miris, a često se od nje radi rakija koja je „dobra za želudac“. U tu svrhu imajte na umu da u litru rakije smijete staviti samo jednu tanku grančicu biljke, ne cijeli naramak ugurati u bocu. Slobodno možete nakon što ispraznite bocu doliti novu rakiju i tako u nedogled, ruta će uvijek biti lijepa dekoracija.

Meni je ruta bila zanimljiva kao biljka jer navodno pomaže kod vida, liječi oči i vraća vid. Još su stari Grci govorili da uzima očima tamu i maglovitost te daje vedrinu lica. No, nije bilo opisano kako to točno radi. Ono što se danas zna je da djeluje na mišiće opuštajući ih pa se koristi u masažama kod multiple skleroze. No ova uporaba je i rizična jer može izazvati kožne alergije.

Kada se pije kao čaj djeluje na pritisak u glavi i opušta glavobolje. U mješavinama u jednakim omjerima koristila se u tradicionalnoj upotrebi s maruljom, melisom i ružmarinom za poticanje mjesečnog krvarenja.

Protiv šumova u ušima koristio se maslac od rute koji se tri dana stavljao u uši. Kuhao se na način da se 1 pregršt suhe rute kuhala 30 minuta u četvrt kile maslaca koji bi se odmah nakon toga procijedio i spremio za upotrebu.

Protiv stezanja, bilo gdje u tijelu (uho, glava, poprsje i sl.) kuhao se čaj od rute na način da se 1 čajna žličica rute prelila sa šalicom kipuće vode i nakon najviše 5 minuta procijedila. Ovakav čaj preporučavao se u tradicionalnoj upotrebi u količini od najviše 2 šalice dnevno.

U trudnoći se ruta nikako ne smije koristiti, kao niti kod djece.

Općenito se upotrebljava uvijek pod liječničkim nadzorom.