Hoćete li se odreći zavodljivog komoditeta, ako vas on vuče u propast? Pušite li i dalje, iako znate da vam to grize pluća?

Lijepo je znati da ćemo vjerojatno živjeti daleko više nego naši preci, a lijepo je i znati da će nam svakodnevni napredak olakšati život daleko više nego što smo još pred malo mogli i zamisliti. Sveopća automatizacija i kontrola vode prema komoditetu, a to je onda tek korak od manipulacija. Hoćete li se odreći zavodljivog komoditeta, ako vas on vuče u propast? Pušite li i dalje, iako znate da vam to grize pluća? Napajate li se iz dana u dan alkoholom, zanemarujući rizik od ciroze jetre ili čega sličnog, podjednako opasnog? Hoćete li odustati od mobitela, koji prže mozak? Hoćete li odustati od terapije, koja ima stotinu utvrđenih nus-pojava? Hoćete li odustati od CT-a, iako vas zrači nebrojeno puta više od običnog rendgena? Znate, dosta onoga što spada pod napredak, povlači i dodatnu količinu nekog rizika. Neki utjecaj na zdravlje. Eh, utjecaj… Opravdavanje takvog rizika pitanje je maštovitosti, psihologije i poneke laži.

Danas se baš sve na svijetu može opravdati. Famozne opravdavajuće studije (kao dokaz) kreiraju puno toga. Budite sigurni da vam svaki proizvođač hrane može izvući 5 naručenih studija, kojima vam dokazuje da su oni najgori sastojci iz prehrambenih proizvoda zapravo bezazleni. Naravno, i farmaceuti „znaju“ da vas kemikalije neće ubiti, već ojačati. Daleko od toga da su mobiteli štetni, studije pokazuju suprotno. Termoelektrana Plomin ne zagađuje okoliš, terminal u Omišlju još manje. Blago nama kada svi tako brinu i kada je sve tako bajkovito. No, naravno da postoji i manje lijepa strana. Zviždači su više puta pokazivali kako takav „sigurnosni“ sustav funkcionira.

Na veliku žalost, ali većinu „sigurnosnih“ studija možete naručiti na način da se u zaključku navede baš ono što ste željeli čuti. Neškodljivost postupka ili proizvoda. Obično je prevelik novac u pitanju da bi se riskirala propast cijelog projekta. Možda se pitate kako je tako nešto u znanstvenom svijetu uopće moguće? Zar ne postoje dodatni kontrolni mehanizmi? Rekao bih da postoje metode da vas uvjere kako je nebo zeleno, a ne plavo. Nešto će apostrofirati, nešto će prešutjeti. Izvući će ono što ide u korist, ispustiti ono što ne ide. Recimo, tog otrova morate pojesti kilo u jednom obroku da bi vam nanio vidljivu štetu. Ili, ne postoji dovoljno dokaza da je postupak štetan. Ili, svjetska mišljenja se razlikuju. (Štetni događaji koji se dogode nešto kasnije sasvim sigurno su slučajni.) Slijedi potpis i svi su zadovoljni. Naručilac je dobio što je htio, a druga strana ulaznicu za buduću suradnju. Komoditet naroda treba čuvati pod svaku cijenu.

Je li vam sada jasno zašto je (pre)teško odvratiti od loših stvari, čak i kod bolesnih? Naslušao sam se već alibija za zabranjeno voće. Svatko ima svoju istinu i svoj set opravdanja, usuglašeno s vlastitim poimanjem komoditeta. Istomišljenike ćemo poslušati, za one druge ćemo postaviti neprobojan zid. Kažu da malo loših stvari neće nikoga ubiti. Da, da, kada ne bi postojao i nastavak… Što ako je puno malih grijehova gore od jednog velikog?

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]