U jednom časopisu, koji se bavi i popularnom medicinom, nedavno je objavljeno slijedeće pitanje zabrinute čitateljice: "Bolujem od osteoporoze, pa već godinu dana pijem više od litre mlijeka dnevno i jedem sir. Sada imam i povišen kolesterol, pa me zanima da li bi punomasno mlijeko moglo biti razlog tog povećanja?" Dr Reiner (KBC "Rebro") je odgovorio: Punomasno mlijeko sadrži dosta kolesterola i zasićenih masti. Budući da zbog osteoporoze TREBATE PITI MLIJEKO (SADRŽI DOSTA KALCIJA, POTREBNOG KOSTIMA), preporučio bih da koristite mlijeko i mliječne proizvode sa što manje masti." Na žalost, moram reći da bi ovakav savjet mogao dovesti do još veće razgradnje koštane mase. Nego, znate li odakle krave dobivaju kalcij za svoje potrebe? Pa, rekao bih da ne piju mlijeko. Samo trava. A osteoporoze nema. Svi znamo da zelene biljke sadrže klorofil. Manje je poznato da je klorofil prilično sličan hemoglobinu, glavnom proteinu iz krvi. Glavna razlika je u centru molekule. Kod hemoglobina tu se nalazi atom željeza, a kod klorofila atom magnezija. Prisustvo magnezija povećava absorpciju kalcija, a željezo ga sprečava. Kako krave jedu zelenu hranu s dosta kalcija, ali i magnezija iz klorofila, NJIHOVE SU KOSTI ČVRSTE. U mlijeku ima malo magnezija, pa je ISKORISTIVOST PRISUTNOG KALCIJA MANJA OD 25%. (Kasnije ćemo vidjeti da prisutni proteini uništavaju i ostatak.) Prema jednoj studiji, mjerili su iskoristivost kalcija iz flaširane vode (Sangemini) s onom iz mlijeka. Pokazalo se da je voda barem jednaka, AKO NE I BOLJA. Ali, mliječni mit nije moguće tako lako iskorijeniti. Bez obzira na to, na sveučilištu Harvard napravili su 12-godišnje istraživanje (obuhvaćeno preko 70.000 žena) o utjecaju mlijeka na frakture kostiju, uzrokovane osteoporozom. Generalni zaključak glasi: "KONZUMIRANJE MLIJEKA NE PRUŽA NIKAKVU ZAŠTITU. ZAPRAVO; ŽENE KOJE SU POPILE 3 ILI VIŠE ČAŠA MLIJEKA DNEVNO, BILE SU PODLOŽNIJE LOMOVIMA NEGO OSTALE." U najboljem slučaju, mlijeko i mliječni proizvodi NISU BOLJI OD PLACEBA PO PITANJU KALCIJA. Slična saznanja objavljena su u vrlo uglednom American Journal of Clinical Nutrition. Tu su istraživči sa sveučilišta Alabama sakupili sve dostupne znanstvene spoznaje o povezanosti mlijeka i bolesti kostiju. Zaključak glasi:"NE MOŽEMO PODRŽATI UPOTREBU MLIJEKA I MLIJEČNIH PROIZVODA." Zašto se to drži u tajnosti? Strah od gubitka kalcija iz kostiju odličan je motiv za mliječnu propagandu. Jer mlijeko sadrži kalcij. I taj kalcij bi trebao završiti u kostima. Obzirom na potrošnju mlijeka, koja je u razvijenim zemljama enormna (Kada se mlijeko i mliječni proizvodi konvertiraju samo u mlijeko, prosječni Amerikanac unese u svoj organizam oko 450 litara godišnje. Samo za informaciju, za 1 kg maslaca treba 21 litra mlijeka, a za kilogram sladoleda 12 litara.), očekivali bi vrlo snažne kosti. Skoro da nema zemlje, u kojoj se popije više mlijeka, nego u SAD. Začudo, prijelomi kostiju zbog osteoporoze tu su češći, nego u bilo kojoj drugoj zemlji. Teško više možemo govoriti o slučajnosti. Kako broj slučajeva osteoporoze leti u nebo, tako su i preporuke o dnevnom unosu kalcija sve više. Ovisno o zemlji, čak i PREKO 1.500 mg. Slaba korist od toga. Stanovnici Azije unose 2-3 PUTA manje kalcija nego oni u zapadnim zemljama. FRAKTURE, UZROKOVANE OSTEOPOROZOM, TAKOĐER SU 2-3 PUTA RJEĐE. Kako bi smirili narod, predstavnici mliječne industrije kažu da su kosti azijskih naroda manje, pa su i manje podložne prijelomima. Ako analiziramo dalje ovaj argument, možemo reći da AFRIKANCI IMAJU VEĆE KOSTI OD EUROPLJANA, JEDU "SAMO" 5oo mg KALCIJA DNEVNO, A PRIJELOMI ZBOG OSTEOPOROZE SU DALEKO RJEĐI NEGO U EUROPI. Na nesreću, mlijeko je bogato proteinima i solju. Za preradu istih neophodan je kalcij, l mg kalcija za 1 mg proteina. (Uzmite u obzir i proteine iz drugih izvora!) Osim toga, mliječni proizvodi dodatno zakiseljavaju krv, tako da je odliv kalcija često veći od priliva. Drugim riječima, OSTEOPOROZA NE NASTAJE ZBOG PREMALOG UNOSA KALCIJA, NEGO ZBOG PREVELIKOG ODLJEVA. Samo s mlijekom se živi?