Mnogi ljudi se začude kada im kažem da je skoro sve cvijeće samoniklog jestivog bilja zapravo - jestivo

 

Postoji puno samoniklih jestivih biljaka. Neke od njih imaju vrlo izražen okus i mogu se konzumirati samo u mješavinama s drugim biljem, kao dodatak, ili prokuhane, kao na primjer medvjeđa šapa ili mrtva kopriva. Neke od njih, a pogotovo dok su mlade, mogu se konzumirati samostalno, kao na primjer list maslačka. Bez obzira o kojoj se skupini radi, imajte na umu da je divlje bilje izuzetno snažno i njega u svoj jelovnik morate uvoditi postepeno. No, cvijeće tih biljaka je vrlo nježno.

Mnogi ljudi se začude kada im kažem da je skoro sve cvijeće samoniklog jestivog bilja zapravo - jestivo. Najčešće to bude pitanje: „Zar se cvijet medvjeđeg luka smije jesti?“ Odgovor je: „Daaa, jer ako je herba, tijelo biljke, jestivo, skoro u pravilu i cvijet je jestiv.“ Ujedno, ako je herba biljke ljekovita ili jestiva, cvijet sigurno nije otrovan.

Dakle, na koje se sve načine može jesti samoniklo jestivo cvijeće? Najpraktičnije je na salatu. Usto, konzumirajući ove dijelove bilja kao salatu najmanje ćete ih oštetiti, jer je cvijeće uistinu vrlo nježno. Jesti možete sve cvijeće voća, kod nekog divljeg voća, kao na primjer bazge, cvijeće je potrebno termički obraditi (pržiti u palačinkama). Može se jesti cvijeće jestivih grmova (probajte prvo okus) te više-manje sve cvijeće samoniklog jestivog bilja, a to znači: cvijeće ljubičice, jaglaca, podbijela, cvijeće gaveza, plućnjaka, potočnice, cvijeće tratinčice i, naravno, maslačka, maćuhice, različka, djeteline, nevena, sljeza, divljeg luka, medvjeđeg luka...

Osim ovih biljaka može se bez opasnosti za ljudsku upotrebu konzumirati i ostalo cvijeće samoniklog ljekovitog bilja, ukoliko nije prežilavo ili preintenzivnog okusa, probajte ga prije. Birajte biljke zeljaste herbe, jer će vjerojatnije i njihov cvijet sadržavati više soka i biti mekaniji.

Cvjetove biljaka berite za primjenu u prehrani kada u sebi sadrže što više vode, dakle, rano ujutro ili kasnije predvečer, slobodno za vrijeme kišnih dana. Ne morate ih prati, samo ih pustite par sati rasprostrte na kakvoj tkanini ili papiru da izađu mravi i bubice ako ih ima. Ako radite salatu (možete ih i kuhati i raditi variva i sl.), koristite ulje u boci s raspršivačem da ne uništite njihovu finu strukturu, dodajte par kapi limuna i pustite što više prostora okusu biljke da se razvije. Uživajte, ovo su rijetke svečanosti!