Ukoliko vam se kupanje psa ili mace u vašoj kadi čini prezahtjevno, u Rijeci imamo mnogo salona za pse i mace u kojima će stručno okupati vašeg ljubimca.


Kupanje psa ili mace koji ži­ve sa nama u stanu  dio  je normalnog održavanja higijene. Sa kupanjem ne treba pretjerivati, što većina vlasnika kućnih ljubimaca dobro zna, no ponekad je neophodno. Obično savjetujemo da ne kupate psa u šamponu češće od jednom u mjesec dana. Ukoliko morate okupati svog kućnog ljubimca samo zato jer je prljav, dobar će biti i dječji šampon koji ne draži oči. Važno je naglasiti da šamponi sadrže deterdžente i da je njihova funkcija odstranjivanje nečistoće sa dlake i kože. Zato je neophodno dobro isprati psa bez obzira na to koliko blagi šampon upotrijebite. Dječji šamponi su blagi pa utoliko sla­bije odstranjuju nečistoće, no u većini slučajeva biti će dovoljni da vaš psić zablista.

Posebnu njegu zahtjeva dla­ka izložbenih pasa i mačaka. Dio pasminskih karakteristika svakako je tip dlake, način na koji pas mora biti uređen i održavan. Priprema nekih pa­sa za izložbu nezamisliva je bez cijelog niza kozmetičkih preparata. Izbor preparata ovi­siti će o pasmini psa ili mačke te vrsti dlake. Tako, na primjer, kod Afganistanskog hrta  dlaka mora biti svilena, mekana te naravno sjajna. Mora biti teška, padati niz tijelo psa, a istovremeno mora lepršati dok se pas kreće. Takvu dlaku moraju imati svi dugodlaki psi svilene dlake kao što su yorkshire te­rier, maltezer, shi-tzu... Da bi se  to postiglo potrebno je uložiti puno truda. Jedan od problema pri oblikovanju izložbene fri­zure je statički elektricitet dla­ke zbog kojeg se dešava da ne­gativno nabijene dlake nakon četkanja odbijaju jedna drugu.  Da bi to spriječili, upotrebljavaju se balzami i sredstva koja uklanjaju statički elektricitet. Balzami mogu biti inkorporirani u šampon ili  posebno pa­kirani u obliku kreme. Znači, potreban vam je šampon da odstrani nečistoće, nakon šampona ide balzam i tek tada se pristupa sušenju dlake. U zimskim mjesecima preporuča se osušiti psa do kože, dok u ljetnim mjesecima može ostati ma­lo vlažan. Pse se fenira ili  suši u posebnim boksovim za sušenje. Kako bi se spriječilo oštećenja na dlaci koriste se silikonska ulja, a cijela dlaka premazuje se nerčevim uljem. Preparate treba nabavljati u specijaliziramin trgovinama i to po savjetu iskusnog uzga­ji­vača ili dugogodišnjih pozna­valaca određene pasmine. No, veliki majstori uvijek imaju svoje male tajne pa vam neće otkriti baš sve detalje o ure­đi-vanju pasa. No, oboružate li se dobrim preparatima i narav­no psom koji ima genetski dobru dlaku, sami ćete naći najbolji način uređivanja koji odgovara vašem psu. Uz puno truda!

Za mace je najbolje kupovati šampone namijenjene upravo njima, jer su one mnogo os­jet­ljivije od pasa, pa se tako može dogoditi da vrlo burno reagiraju samo ako šampon ima intenzivniji miris.

Ukoliko se vaš ljubimca ne voli kupati, nemojte to nikako raditi silom. kao i sve ostale stvari na takav postupak i psa i macu treba navikavati postepeno, a najbolje od malena.

Ukoliko vam se kupanje psa ili mace u vašoj kadi čini pre­zah­tjevno, u Rijeci imamo mno­go salona za pse i mace u kojima će stručno okupati vašeg ljubim­ca, a na raspolaganju je i salon u ko­jem vašeg ljubimca kupate sami.