Trputac s pravom možemo nazvati mineralnom bombom. Njegovo mlado lišće možemo koristiti u spravljanju jela na način kako bismo koristili na primjer blitvu

 

U Hrvatskoj je popisana čak 31 vrsta samoniklog trpuca. Ljudi najčešće razlikuju tek uskolisni, srednjolisni i širokolisni trputac. U nekim krajevima širokolisni trputac naziva se ženskim, a u nekim drugim krajevima muškim. Općenito, trpuci se kod nas bazivaju još i bokvicama.

Širokolisni trputac (Plantago major) je prva biljka koje se sjećam. Moja pokojna baka pred skoro 40 godina pokazivala mi je kako da ga primijenim na ranu koju sam zadobila na dlanovima od nespretnog pada. Potrebno je bilo izabrati baš širokolisni trputac, ubrati par listova, jedan do dva lista dobro sažvakati, a jednom listu koji će služiti kao „flaster“ trebalo je izvući elastične žile koje su se od lista protezale u peteljku.  Dobro sažvakanu i usitnjenu smjesu zajedno sa pljuvačkom nalijepilo bi se direkt na ranu, a preko toga stavio bi se „flaster“ od cijelog lista. Upravo širokolisni trputac posjeduje najviše protubakterijskih svojstava pogodnih baš za tretiranje rana, ogrebotina, zagnojenja i sl. On se, u nedostatku uskolisnog trpuca, također može koristiti za tretiranje kašlja i upala respiratornog sustava.

Kako djeluje protubakterijski, a u isto vrijeme jako dobro pomaže zacijeliti kožu (a time i sluznicu), nije niti čudno da postoji starovjersko izgovaranje dok se bere trputac koje se izgovara „bokvico, bokvico, moj želudac ti se raduje“. Ovo opisuje što čini trputac, bokvica našem tijelu. Prvo, dobar je za zacijeljivanje rana i upala u probavnom traktu (time i upale želučane sluznice), prehrambeno je jak, s mnoštvom minerala i vitamina, čisti krv, jetru i crijeva te tako olakšava tijelo, ali i pomaže tijelu da se mineralizira povlačeći iz hrane hranjive tvari. Čisti i jača krv, djeluje na osvježenje cijelog tijela uključujući žlijezde s unutrašnjim izlučivanjem, potiče izlučivanje vode i diže cjelokupni imunitet s naglaskom na respiratorni.

Trputac s pravom možemo nazvati mineralnom bombom. Njegovo mlado lišće možemo koristiti u spravljanju jela na način kako bismo koristili na primjer blitvu. Ako su listovi stariji (žile u listovima također žilavije), možemo ga skuhati na juhu i tekućinu upotrijebiti, a tvrde listove baciti.

I za kraj, ubodi osa, pčela i komaraca (kao i drugi svrbeži po koži) brzo će se ublažiti ako ih namažemo svježe iscijeđenim sokom trpuca. Ako nemamo pri ruci sokovnik, možemo ga dobro sažvakati kao ja na početku teksta i staviti kao kašasti oblog na tretirano mjesto.

Čaj od širokolisnog trpuca: 1 velika žlica usitnjene suhe biljke prelije se šalicom kipuće vode, pusti odstajati pola sata, procijedi i pije na gutljaje. Dnevno se mogu popiti do tri ovako pripravljene šalice čaja.