Imajte na umu da cvjetove bagrema nipošto ne smijete konzumirati svježe,  bez termičke obrade

Iako bagrem (kao uostalom i bazga) spada u drvo koje je i ljekovito i otrovno, od njegova cvijeta se upravo sada može izrađivati sirup. Predivan sirup, mirisan, aromatičan okusom, pun. Zaista ga je šteta propustiti.

Bila sam jučer u Istri i nabrala grozdove njegova cvijeta. Kod nas će uskoro cvasti pa se pripremite. Odaberite sunčan i suh dan, malo se porazgovarajte s pčelicama koje ga obožavaju i donesite doma 30-tak grančica cvjetova, odokativno, broj varira od veličine cvjetova.

Prvo ih pustite par sati raširene na stolu da izađu kakve bubice ako ih ima a onda cvjetove skinite sa stapke, smjestite u zdjelu i prelijte s litrom hladne vode. Poklopite i pustite da odstoji 24 sata. Ujutro procijedite, unutra umiješajte pola kile smeđeg šećera i savite na vatru da baci 2-3 ključa vrenja.

Vaš predivan, mirisan, ukusan i ljekovit sirup od bagremova cvijeta je gotov. Sipajte ga u tamne staklene bočice široka grla i koristite kod prehlada, grlobolja, hunjavica ili za čisti užitak kao sirup za razrjeđivanje.

Također za sličnu primjenu možete koristiti čaj od suhog bagremovog cvijeta ali je bitno da ga pri spravljanju bacite na 2 ključa na vatru.

Pohani cvjetovi u smjesama za palačinke, slično pohanim cvjetovima bazge, također su izvrsna poslastica, no opet imajte na umu da to nipošto ne znači da ih smijete konzumirati svježe (bez termičke obrade jer imaju termolabilan otrov koji može izazvati povraćanje i proljev, slično svježim cvjetovima bazge).