Bobice bazge sadrže antioksidanse, vitamine C i E, antocijane, flavonoide, terpene i druge ljekovite tvari koje djeluju antivirusno, antibakterijski te kao diuretik.


U ranu jesen prije desetak godina našla sam se ispod velikog grma bazge. Nisam odoljela i do sita sam se najela slatkih tamnoplavih bobica. Iako su mi stariji go­vorili (a literatura potvrdila) da neprokuhane bobice čes­to mogu izazvati proljev, vrtoglavicu, mučninu i po­vraćanje, nekako sam se nadala da se to neće baš me­ni dogoditi. Enigma je brzo razriješena. Nakon pola sata uhvatio me jaki nagon za povraćanjem i bilo je jasno da sam se otrovala. Samo ću kratko reći da mi to poslijepodne nije bilo najugodnije u životu i da oni koji žele uvijek sve ispobavati na svojoj koži ponekad moraju trpjeti i posljedice. U svakom slučaju, naučila sam lekciju. Sirove bobice sadrže tok­si­čan sambunigrin koji sadrži cijanovodik (ima ga u nezrelim plodovima i listovima). Dobra vijest je da se on u potpunosti uništava termič­kom obradom. Plodove baz­ge možemo i sušiti i od tako sušenih skuhati čaj koji će zaustavljati proljev, jačati imunitet i oči. Od sočnih, potpuno zrelih bobica mo­žemo raditi vino, vrlo ukusan sirup ili pekmez koji bez straha možemo jesti. 

Bobice bazge sadrže anti­oksidanse, vitamine C i E, antocijanide, flavonoide, terpene i druge ljekovite tvari koje djeluju antivirusno, an­tibakterijski te kao diuretik. 

Kako biste napravili sirup, potreban vam je 1 kilogram svježih, potpuno zrelih bobica s kojih ste maknuli sve peteljke, litra vode, 0,75 kg šećera, 2 cm svježeg korijena đumbira, sok i korica od jednog neprskanog limuna i 0,5 kg domaćeg meda. Bo­bice prelijte vodom i stavite kuhati, a nakon što su se 15 minuta kuhale, maknite ih s vatre, dodajte naribani đum­bir, sok i naribanu koricu li­muna. Poklopite, pustite da odstoji 30 minuta te procijedite (propasirajte) kroz s­ito. Zagrijte sok do vrenja, dodajte med, dobro izmiješajte i još toplo sipajte u čiste staklene boce. Čuvajte na hladnom i mračnom mje­stu (može i u hladnjaku) i koristite kao sirup za raz­rjeđivanje. Ako ne stavite đumbir, sok mogu piti i dje­ca. Ovaj sirup će nam sustavno dizati imunitet (posebice respiratorni), pomagati kod povišene temperature, pomoći kod gripe, podignuti nivo željeza u krvi, a uz to je i jako ukusan. Upravo je sada, kada su bobice zrele, vrijeme za izradu ovog si­rupa. Otiđite u prigrad ili u Gorski kotar i... Znate što vam je činiti!