Bobice bazge sadrže antioksidanse, vitamine C i E, antocijane, flavonoide, terpene i druge ljekovite tvari koje djeluju antivirusno, antibakterijski te kao diuretik.
U ranu jesen prije desetak godina našla sam se ispod velikog grma bazge. Nisam odoljela i do sita sam se najela slatkih tamnoplavih bobica. Iako su mi stariji govorili (a literatura potvrdila) da neprokuhane bobice često mogu izazvati proljev, vrtoglavicu, mučninu i povraćanje, nekako sam se nadala da se to neće baš meni dogoditi. Enigma je brzo razriješena. Nakon pola sata uhvatio me jaki nagon za povraćanjem i bilo je jasno da sam se otrovala. Samo ću kratko reći da mi to poslijepodne nije bilo najugodnije u životu i da oni koji žele uvijek sve ispobavati na svojoj koži ponekad moraju trpjeti i posljedice. U svakom slučaju, naučila sam lekciju. Sirove bobice sadrže toksičan sambunigrin koji sadrži cijanovodik (ima ga u nezrelim plodovima i listovima). Dobra vijest je da se on u potpunosti uništava termičkom obradom. Plodove bazge možemo i sušiti i od tako sušenih skuhati čaj koji će zaustavljati proljev, jačati imunitet i oči. Od sočnih, potpuno zrelih bobica možemo raditi vino, vrlo ukusan sirup ili pekmez koji bez straha možemo jesti.
Bobice bazge sadrže antioksidanse, vitamine C i E, antocijanide, flavonoide, terpene i druge ljekovite tvari koje djeluju antivirusno, antibakterijski te kao diuretik.
Kako biste napravili sirup, potreban vam je 1 kilogram svježih, potpuno zrelih bobica s kojih ste maknuli sve peteljke, litra vode, 0,75 kg šećera, 2 cm svježeg korijena đumbira, sok i korica od jednog neprskanog limuna i 0,5 kg domaćeg meda. Bobice prelijte vodom i stavite kuhati, a nakon što su se 15 minuta kuhale, maknite ih s vatre, dodajte naribani đumbir, sok i naribanu koricu limuna. Poklopite, pustite da odstoji 30 minuta te procijedite (propasirajte) kroz sito. Zagrijte sok do vrenja, dodajte med, dobro izmiješajte i još toplo sipajte u čiste staklene boce. Čuvajte na hladnom i mračnom mjestu (može i u hladnjaku) i koristite kao sirup za razrjeđivanje. Ako ne stavite đumbir, sok mogu piti i djeca. Ovaj sirup će nam sustavno dizati imunitet (posebice respiratorni), pomagati kod povišene temperature, pomoći kod gripe, podignuti nivo željeza u krvi, a uz to je i jako ukusan. Upravo je sada, kada su bobice zrele, vrijeme za izradu ovog sirupa. Otiđite u prigrad ili u Gorski kotar i... Znate što vam je činiti!