12.05.2013.

Sirup od borovih iglica

Piše:Martina Bogdanić
fitoaromaterapeut
http://studio-martina-natura.hr/

Sirup od borovih iglica dobar je za sve probleme dišnog sustava, kada smo prehlađeni, kada imamo bronhitis, za jačanje imuniteta i slično


Često se čuju pohvale za  tradicionalan sirup od borovih iglica, no, jednako tako, možemo brati i mlade svijetlozelene iglice od jele i smreke. Važno je znati da to ne znači da smijemo koristiti bilo koji četinar kao što su, na primjer, tisa ili tuja (koje su otrovne).

Dakle, ako ste sigurni u to da znate prepoznati bor, smreku ili jelu, možete krenuti u berbu. Kod berbe je jako važno da uberemo tek pokoji mladi izboj s jednog stabla, jer tamo gdje smo otkinuli mlade iglice, grana neće više rasti te godine. Dakle, nemojte sve pokidati s jednog stabla!

Sirup radimo tako da prvo operemo sve pobrane iglice i pustimo ih da se posuše na krpi jedan dan. Slažemo ih u čistu staklenku na način da stavimo red iglica, red šećera, pa ponovo red iglica, red šećera i tako dok ne napunimo teglu, a završavamo s redom šećera. Uvijek je dobro ostaviti 2-3 cm na vrhu prazno, bit će nam potrebno kada budemo protresali staklenku. Staklenku zatvorimo poklopcem i stavimo na neko toplo mjesto, svakodnevno ju protresemo par puta i nakon 40 dana procijedimo. Dobili smo ljekoviti sirup od borovih iglica. Iglice koje su ostale nakon cijeđenja možemo preliti domaćom rakijom i pustiti još 40 dana da stoje u alkoholu - dobit ćemo aromatičnu rakiju.

Sirup od borovih iglica dobar je za sve probleme dišnog sustava, kada smo prehlađeni, kada imamo bronhitis, za jačanje imuniteta i sl. Uzimamo ga 2-3 žličice na dan na način da ga otopimo u ustima ili dodamo umjesto meda u čaj.

Navedeni recept je sa šećerom, koji jako dobro konzervira, ali je, pogotovo bijeli šećer, na lošem glasu kao nezdrava namirnica. Isti postupak možemo raditi i s medom, ali nam je onda kvarnost sirupa povećana i mora se držati u hladnjaku.

Borove iglice možemo i nabrati i osušiti te koristiti za pripravu čaja koji se koristi za iste tegobe.

(Foto: Coolinarika.com, korisnik Irki)

Podijeli