Ovaj sirup vrlo brzo i efikasno, čak i kod male djece od godinu dana na dalje, rješava bronhitise, sve vrste kašljeva i infekcija respiratornog sustava

 

Pao je snijeg u svibnju, naglo stopirao galopirajući dolazak ljeta i dao nam šansu da ipak odradimo neke pripremne radnje za prirodne preparate. No, imajte na umu da to ipak ne znači da će se proljeće ravnomjerno protegnuti i da će ljeto kasnije doći. To samo znači da imamo još jedan kratak period od 10-ak dana poklon-bona. Zato kalendar sa zida bacite kroz prozor, jer je ionako pun i otiđite pravac prirode. Sirup od mladih mekih izdanaka jele, smreke i bora radi se sad ili nikad!

Napomena: u zadnje vrijeme čak i redoviti žderači pizza i sladoleda groze se nad biljnim sirupima rađenim u bijelom šećeru. Zato ćemo danas pričati o sirupu rađenom u medu. On se može uzeti prije i nakon  pizze, ali definitivno i nakon sladoleda. Toliko je ukusan.

Kao prvo, trebate imati meke zelene izbojke jele, smreke i bora, mogu biti i miješani. Već sam u više navrata pisala da ih je potrebno pažljivo brati, jer tamo gdje otkinete izbojak iliti vrh grančice grana više te godine neće rasti. Također sam u više navrata podsjećala da se malo educirate da ne uberete tisu ili tuju koje su izuzetno otrovne.

Drugo što trebate imati je kvalitetan med. Prijatelji pčelari uputili su me u to da je zavisno od vrste meda potrebno jako paziti na ukupnu količinu vlage u medu. Jedan dio vlage prisutan je i prirodno u medu. Drugi nam može ući sa sokom iglica koje smo umiješali u med. Zavisno od vrste meda, neki će se prokisnuti iliti preći u ocat već pri 14 do 16 posto vlage, a neki tek kod 18 do 20 posto vlage. Da biste ovaj faktor sveli na najmanji rizik, birajte najgušće medove koje možete naći, npr. guste tamne medune ili divlje kestene. Šteta je da vam med propadne i da vam prođe godina dana do kada možete ponovo ubrati zelene izbojke za izradu sirupa od jele, smreke, bora.

Ubrane meke izbojke najčešće provučem kroz vodu i pustim da se dobro osuše, pustim ih 2-3 dana da se suše i da dio soka ispari. I onda ih tek koristim za izradu sirupa s medom.

Omjer meda i mladih sočnih izbojaka je 1:1 (do 1,5:1). Na dno sterilne tegle stavite pola prsta do prst (vodoravan) meda, pa red izbojaka. Ja ih isjeckam na sitno. Pa red meda, red izbojaka i tako dvije trećine tegle. Tijekom slaganja malo žlicom pritišćem da ne bude puno praznina sa zrakom. Ne punim do vrha, jer kada med potone, možda ću trebati nadolijevati novi. Tegla se zatvori. Ako  sam procijenila da su izdanci imali u sebi previše vlage, teglu prekrijem gazom i gore stavim tanjurić koji svaki dan podižem i gazu mijenjam da vlaga izađe van. Teglu držim na balkonu. Ako je kišni dan ili južina, obavezno se mora dobro zatvoriti poklopcem i možda čak i unijeti u kuću. Stoji na balkonu 4-5 tjedana i nakon toga se cijedi. Na procijeđene izdanke nalijem dobru rakiju i pustim u tegli opet da stoji mjesec dana čime dobivam dobar liker koji je zgodan za poklon. Napomena: od kada mi je jedan sirup od meda „prekipio“, stavljam ispod ovih tegli tanjur, lakše je čistiti ako se to ponovo desi.

Ovako napravljen sirup može na hladnom i mračnom mjestu trajati i više godina, no preporučam da ga iskoristite unutar godine dana. Vrlo brzo i efikasno, čak i kod male djece od godinu dana na dalje, rješava bronhitise, sve vrste kašljeva i infekcija respiratornog sustava.