Radila sam tradicionalni sirup protiv kašlja za nećakinju koja ima dvije i pol godine. Koristila sam samo jednu biljku - majčinu dušicu. Da sam se sjetila gdje mi je crni sljez i da sam se sjetila na vrijeme iskopati korijen bijelog sljeza, koristila bih i njih.

 

Kako sam napravila sirup? Jako jednostavno. Uzela sam dvije velike šake suhe majčine dušice ubrane u cvatu. Stavila u zdjelu i dolila vode taman toliko da ju pokrije, a da nije baš „na gusto“. Stavila sam zdjelu na vatru, poklopila i polako zagrijala, kada je voda zavrila, pustila sam 1 minutu da vrije i ugasila vatru. Maknula zdjelu s vrele ringle poklopljenu i pustila da odstoji dva sata. Onda sam sve zagrijala, ali bez vrenja i u par navrata procijedila. Da ne bi koji komadić lista pao unutra. Na vagi sam izvagala koliko sam dobila tekućine i dodala na to isto toliko smeđeg  šećera u gramima plus još 10 posto šećera više. Miješala sam dok se šećer nije u potpunosti otopio. Zagrijala još malo i vruće pretočila u steriliziranu staklenu bocu. Kako je meni ispalo nešto više od 1 litre, sestri sam u vrećicu s tom bocom dodala i staklenu bocu sirupicu od 1 dcl. Iako je ovdje zaista dosta šećera da konzervira otopinu, ipak sam zamislila da ga drži u hladnjaku, a da po 1 dcl odvaja kada je vrijeme prehlada i drži tu malu bočicu na sobnoj temperaturi. Ipak kod prehlade, kašlja i grlobolje ne bi trebalo piti hladni sirup. Trajnost je godinu dana.

Djeca ga uzimaju 3 puta  dnevno po jednu čajnu žlicu, odrasli 3 puta dnevno po jednu jušnu žlicu. Potrebno je sirup držati na kratko u ustima i puštati ga da polako klizi niz grlo.

Majčina dušica otpušta spazam bronha, olakšava iskašljavanje, djeluje protubakterijski i protuvirusno, umiruje upaljenu sluznicu. Blagotvorno djeluje na cijelo tijelo. Umiruje um i dobra je varijanta uzeti sirup navečer pred spavanje.

A pitanje šećera… Ionako jede čokolade, bijelo brašno, mlijeko i ostalo. Sirup se ipak pije samo kod kašlja, ne svaki dan.