26.10.2014.
Skliske ceste
U zadnje vrijeme mi se čini da se sve više pravimo Englezi. Malo, malo pa netko o vremenu. Ljeto je bilo nikakvo, stalno kiša. Već nam se vlaga uvukla u kosti, i kako se čini, takvo stanje će potrajati. Sad već razmišljamo o grijanju. Oni što se griju na struju se znoje bez da su upalili peć. Novopristigle uplatnice svih su bacile u očaj. Sve je gore i gore. Ovako i onako. Gospodo iz vrha, ako budemo ovako klizali i dalje, otklizat ćemo tamo odakle nema nazad. Ah, da ovo je rubrika za vozače, malo smo se zaletjeli u tuđe teme. Dakle, sklisko. Na cesti.
Iako nam još ne treba grijanje u autu, sigurno ćemo doći u potrebu da ga uključimo zbog zamagljenih stakala. Vrlo je važno da stakla odmaglimo na takav način, nego da rukom prelazimo preko zamagljene površine i tako dobijemo poluprozirni vidik. Što više, kod tako slabo obrisanog stakla, svjetla automobila koja dolaze iz suprotnog pravca više će nas zasljepljivati, jer dolazi do loma svjetlosti, pa se takvo svjetlo nepravilno raspršuje po staklu i dodatno ugrožava vidik. Onda se i predmeti iskrivljuju pa ne znamo da li vozimo u susret kanti za smeće ili nam čovjek pretrčava cestu. Dodajte na to još malo alkohola (u vama), pa je nesreća neizbježna.
Upalite li grijanje pravilno, a staklo se ne odmagljuje isto po cijeloj površini, prekontrolirajte prohodnost kanala na instrument tabli kojima prolazi zrak. Razne kartice od parkiranja, sitne ženske potrepštine ili dječja potreba da stavljaju stvari tamo gdje ne treba, mogu spriječiti normalan prolaz zraku do stakla i začepiti dovod. Malo tanje mekše žice kojom ćete pročačkati ispuste, riješit će problem. No, ako i dalje niste zadovoljni s odmagljivanjem, najbolje je kupiti spray protiv magljenja, i pošpricati staklo prema uputi. Neko vrijeme ćete biti na miru.
A što je s klizanjem? Gume, gume, gume. To je, uz vašu normalnu vožnju najbitniji faktor ostanka na cesti u željenom smjeru. No morate znati da ne postoje takve, koje bi vaš auto bez obzira na brzinu i zavoj držale na cesti kao vlak na tračnicama. Primijetite li da vas u nekom blagom zavoju i malo zabaci, ništa ne čekajte, drugi put možda ne bi prošli samo s malo straha. Iako još mogu imati dovoljno šare, njihova elastičnost vremenom popušta, gube trenje i više nisu sigurne.
Ako bi htjeli uštedjeti, pa škrtarite na stotinu kuna, jer vi brzo ne vozite i jako ste pažljivi, pa će vam i lošije gume biti dobre, računajte na to da vaš auto voze žena, sin itd. koji možda nemaju takav stil vožnje.
Posebnu opasnost na cesti predstavlja jesensko vrijeme kad počinje padati lišće s drveća, kesteni itd. Pomješani s ostacima ulja i uljnih para na asfaltu, predstavljaju idealnu površinu za klizanje. A kad padne kišica, i lagani pritisak na pedalu kočnice može prouzročiti piruetu, kakvu niste vidjeli ni na takmičenju u klizanju. Puno puta smo ponovili da je površina kojom se auto gumama drži ceste, kod srednje klase automobila, skoro jednaka površini veće bilježnice. Usporedite tu vrijednost s težinom vozila, pa će vam biti jasno koliko malo treba da gume prokliznu i odvedu vašeg ljubimca van ceste. Jedini koji vole ovo jesenje, kišno vrijeme i skliske ceste su, valjda prodavači kišobrana, karoseristi i šleperisti. To je period kad ima najviše posla i kad se nešto da zaraditi.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Brownie od rogača
Rogač (Ceratonia siliqua, L.) je zimzelena voćka iz porodice mahunarki koja raste kao samoniklo stablo, a potječe iz Sirije i Palestine. Ime mu dolazi od grčke riječi keras, što znači rog (zbog oblika mahune)
Sezonska kuhinja
Tagliatelle od kestena
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.
Sezonska kuhinja
Preokrenuti bezglutenski tart od kupusa i mrkve
Evo kako možete pripremiti jednostavan zdravi tart koji je prikladan i za one osjetljive na gluten