Korištenje velikih količina šećera nedvojbeno predstavlja stres za gušteraču. Vaše tijelo brzo absorbira rafinirani šećer u krvotok, pa je neophodna povećana produkcija inzulina. Iza toga klatno obično ode na sasvim suprotnu stranu-u nizak šećer. To uzrokuje izlučivanje hormona kortizola. OVAKVO KONSTANTNO STANJE UMORA I STRESA NEKIMA JE PREŠLO U NAVIKU, A POSLJEDICE MOGU BITI PREURANJENA MENOPAUZA, HIPOGLIKEMIJA, PA I DIJABETES TIPA 2 (Doduše, zašećerena hrana nije ključni faktor u nastanku dijabetesa tipa 2. O tome sam nedavno pisao. Nema ni znanstvenih dokaza za to, iako je veza moguća.) No, svjestan sam da je spominjanje svih zdravstvenih prijetnji (vezanih za šećer) obično beskorisno. Glad za slatkim je jača. A ona se razvija zbog nekoliko razloga. Koncentrirani šećer crpi tjelesne zalihe kroma i MNOGI LIJEČNICI PRIRODNE MEDICINE VJERUJU DA JE ŽELJA ZA ŠEĆEROM ZAPRAVO SIMPTOM MANJKA KROMA. Uzimanje novog šećera samo povećava manjak. Pretjerano razrastanje gljivica također može izazvati ovisnost o šećeru. Candida je gljivica, prirodno prisutna u tijelu, ali neke supstance, kao što su šećer i antibiotici, mogu znatno povećati njenu populaciju. A to je onda zdravstveni problem. Vaginalne i druge gljivične infekcije su česte, zar ne? POVEĆANA PRISUTNOST GLJIVICA POVEĆAVA ŽELJU ZA ŠEĆERNOM I ŠKROBNATOM HRANOM. Naravno, to je samo jedan od puteva u veće neprilike. Fiksanje slatkom hranom ne pita za cijenu. Mnogi će vam reći da naprosto ne mogu bez toga. Shvaćam, i ovisnici o heroinu imaju slične probleme. (ZNATE LI DA POLA KUPLJENIH STVARI, PRI OBITELJSKIM KUPOVINAMA HRANE, ČINE PROIZVODI S DODANIM ŠEĆEROM? Za marendu? Večeru? Stalno trovanje?) Možete misliti ovo ili ono, ali nivo ovisnosti ne razlikuje se puno. Jedemo zato da bi zadovoljili potrebe za mnogim korisnim sastojcima, zar ne? Kako u šećeru tih sastojaka nema, za njegovu preradu koriste se rezerve. Ako se minerali i druga hranjiva iscrpe, neće se moći prerađivati masne kiseline i kolesterol. Kronični manjak minerala veliki je faktor rizika i s time se ne treba igrati. Želite li izbjeći dobar dio svoje potrošnje šećera, morat ćete biti na velikom oprezu. Ne govorim to bez razloga. Šećer nije samo u slatkišima. IMA GA, POD OVIM ILI ONIM IMENOM, U VEĆINI NAMIRNICA, KOJE SU PROŠLE ODREĐENU INDUSTRIJSKU PRERADU. Navikao sam da detaljno pregledavam liste sastojaka proizvoda koje kupujem. Na početku popisa uvijek je ono čega ima najviše, i tako redom. Ponekad neki proizvod sadrži više vrsta šećera, koji su popisani negdje na sredini. Često su u pitanju komplicirana imena, koja običan čovjek ne razumije. Da su sve vrste šećera sveli, jednostavno, pod "šećer", bilo bi sve puno jasnije. Samo što bi tada šećer zasjeo na 1. mjesto u popisu, a baš to proizvođači žele izbjeći. Znate, neki vole sami sebe varati, odnosno vole da obilje slatkog sadržaja baš ne bode oči. Ne postoji "sigurna" doza rafiniranog i koncentriranog šećera. Realno gledajući, totalna eliminacija SKORO je neizvediva. OSTANETE LI U OKVIRU 5 ČAJNIH ŽLIČICA DNEVNO, MOŽE SE REĆI DA NE PRETJERUJETE. Pazite, u tu količinu treba ubrojiti sav očiti i na razne načine skriveni šećer, uključujući i med. Nekada sam mislio da redovito pranje zubiju (ujutro i navečer) s kvalitetnom zubnom kremom (obavezno s puno fluora) efikasno otklanja sve posljedice šećernih užitaka. Pranje kao nekakav protuotrov, ha? NA ŽALOST, LJUBITELJI SLATKOG MOGU PRATI ZUBE NAKON SVAKOG ZALOGAJA, MOGU I POSJEĆIVATI ZUBARA 3 PUTA TJEDNO, PA IPAK NEĆE IZBJEĆI RAZORNO DJELOVANJE ŠEĆERA. (Jeste li se i sami u to osvjedočili? Da ne bude dileme, nisam protiv higijene usne šupljine, ali od toga ne očekujte previše.) Zubi nisu nekakve izolirane jedinice, nego sastavni dijelovi organizma. Kroz zube kolaju tjelesne tekućine, pa se tjelesna toksemija prenosi i na zube. NEKI ZAOSTALI NARODI UOPĆE NE PERU ZUBE, PA IPAK IM NE PROPADAJU. Jer se hrane drugačije. Ni divljim životinjama ne kvare se zubi, a ne peru ih, ne koriste Aquafresh, ne koriste vodice za ispiranje, a zubari im bušilicom ne uklanjaju gnjilež. Zar je prirodni materijal naših zubiju toliko loš, da naočigled propada već u mladim danima? Ma, molim vas… Slijedeći put: 8 sati