15.10.2003.
Slatko samoubojstvo
Ako nekoga godinama iscrpljujete (na bilo koji način), prije ili kasnije ćete ga slomiti. To isto važi za privržene poklonike šećera. Samo što si tu čovjek raku kopa SAM, a ne kopaju mu je DRUGI. Recimo, krajnje neodgovorno se previđa i zaobilazi sušta istina da ŠEĆER HRANI RAK. Jedan uvaženi onkolog rekao je: «Puno bolesnika od raka prošlo bi znatno bolje, ako bi uspjeli kontrolirati glavno gorivo za ovu tešku bolest, a to je šećer.» Ovo važno otkriće prvi je razradio dobitnik Nobelove nagrade za medicinu Otto Warburg, još prije 70 godina. Dakle, stanice raka imaju drugačiji energijski metabolizam od zdravih stanica i NJIHOVA PRODUKCIJA SE POVEĆAVA PRI VELIKOM UNOSU ŠEĆERA. Glukoza uzrokuje gomilanje mliječne kiseline i kiselo okruženje u organizmu. TO SU IDEALNI UVJETI ZA NEKONTROLIRANO BUJANJE KANCEROZNIH STANICA. (Samoubojstvo na sladak način?) Upravo zato, SVI BOLESNICI OD RAKA TREBALI BI IZ SVOJE PREHRANE SASVIM ISKLJUČITI RAFINIRANI BIJELI ŠEĆER I NJEGOVE SUROGATE (DEKSTROZA, FRUKTOZA I SL.). Uz to, uputno bi bilo reducirati voće i voćne sokove, a akcenat prebaciti na povrće.
Warburgova otkrića su već više puta potvrđena. Tako su, u okviru jednog istraživanja, izazvali vrlo agresivnu vrstu raka dojke kod miševa. Tada su ih počeli hraniti bitno različito, izazivajući visoke ili niske vrijednosti šećera u krvi. ČAK 95% MIŠEVA S NISKIM RAZINAMA ŠEĆERA PREŽIVJELO JE 10 TJEDANA. S druge strane, grupa na «zašećerenoj» hrani reducirala se za 67%. Zapravo, svakodnevno se potvrđuje da je velika potrošnja šećera ZNAČAJNI FAKTOR RIZIKA KOD MNOGIH OBLIKA RAKA.
Uloga debljine i pomanjkanja fizičke aktivnosti u eskalaciji krvožilnih bolesti je jasna, ali izgleda da i potrošnja šećera, sama po sebi, daje veliki doprinos. Prema nekim analizama, već nešto više od pola litre gaziranog pića povećava razinu slobodnih radikala i smanjuje količinu krucijalnog vitamina E do nivoa prepoznatljive štete. Drugim riječima, stvaraju se akumulacije u krvnim žilama, koje često imaju vrlo loš epilog. Poput dijabetesa, i krvožilne bolesti se, dobrim dijelom, vezuju uz povišeni šećer u krvi. Vrijednosti od 100 do 125 mg/dl označavaju visoki rizik za koronarnu bolest. ČAK 3 PUTA VEĆI RIZIK, NEGO KOD OSOBA S VRIJEDNOSTIMA ŠEĆERA ISPOD 79 mg/dl. Hospitalizacija zbog srčanog napada otkriva mnoge slučajeve ranije nedijagnosticiranog dijabetesa ili pred-dijabetesa. Vidite, šećerna ovisnost i prateći užici dosta loše završavaju.
Svi znamo da su zubi vrlo čvrsti po strukturi. Konkretno, niti jedna kost u ljudskom tijelu ne može izdržati ono što mogu zubi. Nažalost, priroda nas je obdarila alatom, koji podnosi SAMO mehaničke pritiske. RAZARAJUĆI UTJECAJ SLATKOGA NAPROSTO NIJE MOGUĆE SPRIJEČITI. Barem ne u željenoj mjeri. Neke preventivne mjere (izbjegavanje slatke hrane prije spavanja, redovito pranje zubiju, upotreba zubnog konca) tek djelomično pomažu. Znate, SLATKE NAVIKE I UČESTALI KARIJESI U DJEČJOJ DOBI POVEZANI SU S TRAJNIM PROBLEMIMA KASNIJE U ŽIVOTU. Svaki zahvat zubarskom bušilicom otkida dio cakline, koja se nikada neće obnoviti. Umjesto nje, dobit ćete umjetno punjenje, VIŠE ILI MANJE OTROVNO.
Kako su iz šećera odstranjeni svi vitamini i minerali, ZA NJEGOVU PRERADU KRADU SE TJELESNE ZALIHE. Poput parazita. Naravno, ni zalihe koštanog kalcija neće ostati pošteđene. Kombinacija šećera i kofeina iz gaziranih pića pogotovo je opasna. Ovdje moram naglasiti da ni utjecaj meda nije bitno drugačiji. Encimi i druge hranjive tvari obično se uništavaju u procesu prerade, kada se med zagrijava zbog «čišćeg» izgleda. Uz to, dohranjivanje pčela zašećerenim sirupom postala je uobičajna pojava. (Koliko je «livadni med» stvarno livadni?) MED JE KALORIČNIJI I BRŽE RASTVARA ZUBE NEGO ŠEĆER. Medvjedi koji jedu med vjerovatno su jedine divlje životinje, koje pate od karijesa.
A što je s općim imunitetom? Kakva je veza šećera i kriminala? Do čitanja...
Slijedeći put: Na pragu delikvencije
Izdvojeni članci
Imam parcijalnu rupturu ukrštenih ligamenata i manju povredu meniskusa, koliko je vremena potrebno da se to zaliječi? I na koji način?
Fizioterapeut
Pitanja čitatelja: Što nakon puknuća čašice koljena?
Prije dva dana kćerku mi je udario auto pri čemu je zadobila ozljedu napuknuća čašice na koljenu. Jučer je bila operacija. Što trebamo dalje da bi imala što manje posljedica?