Nijemci bi trebali razgovarati s nekima njima ugodnijim. No, hoće li promjena pregovarača mijenjati i stavove? Grčka pozicija je referendumom ojačana, ali nikako nije jaka. Drugo, možda ugodnije lice, je li u tome stvar?


Grčka riskira kolaps zdrav­stvenog sustava, nestašice elek­trične energije, obustave uvoza – sve to ukoliko grčki narod od­baci zahtjeve kreditora na re­fe­rendumu, upozorio je Martin Schulz, predsjednik Europskog parlamenta.
 
Grci su rekli: Ne.

Ono što rade Grcima ima ime: terorizam. Zašto su nas na­tjerali da zatvorimo banke?  Da bi zaplašili ljude. To je ši­renje straha, rekao je ministar financija Grčke. 

Nakon referenduma, dao je ostavku. 

- I što sada? 
- Sada svi čekaju da vide što će se dalje dogoditi? 
- A što će se dogoditi? 
- Ovisi o tome koju stranu slu­šate. 

Strane u svakom slučaju kre­ću u nove runde pregovora. Sa­da je na stolu i novi, značajan argument. Grčki pregovarači na svojoj strani imaju narod. Navodno je razlog za otkaz ministra Varoufakisa ustupak kreditorima. Kako bi Grci po­kazali da su i dalje spremni za razgovore. I sklanjaju Ni­jem­cima omraženog pregova­rača.
 
Dakle, Nijemci bi trebali razgovarati s nekima njima ugodnijim. No, hoće li prom­je­na pregovarača mijenjati i sta­vove? Grčka pozicija je referendumom ojačana, ali nika­ko ni­je jaka. Drugo, možda ugo­d­nije lice, je li u tome stvar? 

Grci su u neizvjesnosti. A sa njima i ostali narodi koji su u sličnoj, ili će se naći u sličnoj situaciji. I mi među njima. 

Sada je vrijeme kada se pos­tavljaju primjeri. Ukoliko kre­ditori ustuknu pred Grci­ma, mogu očekivati lavinu re­feren­duma diljem čitave pla­nete. Malo koja država nije za­duže­na. I malo koja država voli vra­ćati svoje dugove. Zato su oči svijeta uprte u državu na čijem teritoriju je izmišljena demo­kracija. 

- Možda su izmislili nešto novo što bi mogli podijeliti sa čitavim planetom? 
- A možda nisu? Možda su sa­mo dužnici koji ne žele vratiti dug? 
- A  nije li to problem i ono­ga koji im je dao novac? Što je uzimao kao jamstvo? 
- Povjerenje da će vratiti? 
- A nije li u cijenu kamata već bio uračunat i rizik? 
- Mi kao smeće plaćamo ve­će kamate na kredite jer smo smeće. Netko tko nije u toj ka­tegoriji dobiva povoljnije kre­dite. 
- A Grci su bili smeće? 
- Vjerojatno. I zato su plaća­li više. 
- A ta razlika u cijeni, je cijena rizika. 
- Znači, ako si smeće, onda ti je novac skuplji? 
- Pa da, mora se kreditor ne­kako osigurati. A ne živjeti u strahu. 
- E, pa ovome se strah obistinio. 
- Smeće uzvraća udarac.