Šnaucer ili kako ga još nazivaju gubičar je već dugo vrlo popularan u Hrvatskoj. To je vrlo temperamentan i aktivan ljubimac što dokazuje i njegovo podrijetlo. Istraživanja dokazuju da potječe od tzv. tresetarskog psa kojemu je danas veličinom, građom i oblikom lubanje najsličniji srednji šnaucer. Preci šnaucera služili su kao čuvari i pratioci karavana i transporta robe. Dnevno su prevaljivali i do 20km, bez obzira na vrijeme i godišnja doba. Sve to dokazuje njihovu izdržljivost, čvrstoću i izvrsne fizičke predispozicije za rad. U prošlosti nije postojala razlika između pinčeva i šnaucera. Selekcijom i križanjem došlo je kasnije do razlika u veličinama i boji. Danas su priznate tri veličine, veliki, srednji i patuljasti te četiri boje, veliki i srednji se javljaju kao crni i papar-sol a kod patuljastih se priznaje i crno-srebrna i bijela boja. Prema standardima svi šnauceri bi trebali imati kvadratičnu građu, čvrste kosti i snažnu, izduženu glavu. Uši su visoko nasađene, mogu biti kupirane ili nekupirane ovisno o propisima zemlje u kojoj se uzgajaju. Isto vrijedi i za rep koji je najčešće kupiran i visoko nošen. Oči su tamne, ovalna oblika, usmjerene ravno prema naprijed. Vrat im mora biti snažan i ne smije biti kratak niti debeo. Prsa moraju biti duboka, a leđa ravna;u blagom padu prema stražnjem dijelu. Što se tiče dlake reći ćemo sve važno što moramo znati o njhovom toaletiranju. Oni spadaju u oštrodlake pasmine što znači da imaju oštru, čvrstu dlaku koja se ne linja. Zato im je neophodno trimanje i redovito šišanje. Nešto im je kraća dlaka na glavi, vratu, ušima te dijelu ispod repa. Ostatak tijela nešto je duži a prijelazi moraju biti formirani tzv. efilir škarama kako bi bili što neprimjetniji i blaži. Najduža je dlaka na nogama koju krase zastavice na krajevima. Njih je potrebno redovito prilikom toaletiranja poravnati i skratiti paralelno sa linijom nogu. Zastavice se također puštaju i na trbuhu i oblikuju se tako da imaju pad i ističu dubinu prsa. Karakteristika pasmine također su i dugačke šiške koje se formiraju u obliku slova v kako bi omogućili ljubimcu jasan pogled. Dugačka brada je najuočljiviji znak pasmine kojoj se šišaju samo vrhovi i oblikuju prijelazi. Ova pasmina ima dobru poddlaku. No ukoliko zanemarimo održavanje i njegu dlake mogu nastati brojni problemi. Jedan od najčešćih jest pad kvalitete dlake što rezultira njenim ispadanjem. Često se javljaju i ostali problemi bilo da govorimo o perutanju kože, jakom ispadanju dlake ili pak gubitku oštrine. Jedini način da izbjegnemo probleme sa dlakom jest pravilno održavanje. To podrazumijeva dva puta tjedno iščetkavanje slicker četkom i redoviti odlazak groomeru svaka 2 mjeseca. Što se tiče kupanja mišljenja su podijeljena;dok jedni samo dva puta godišnje kupaju ove ljubimce oni koji to rade češće trebaju izabrati kvalitetan šampon. Najprikladniji su preparati namijenjeni oštrodlakim pasminama ili pak nježni antibakterijski šampon koji će štititi kožu. Pravilno ošišana i formirana frizura istaknuti će i naglasiti ljepotu i elegantnu formu ove pasmine dok će dosta fizičke aktivnosti naglasiti mišiće. Svi koji poznaju ovu pasminu znaju koliko su inteligentni, čvrstog karaktera, odlučni i privrženi svojim vlasnicima. Oni uvijek znaju što žele, traže aktivan rad ali su istovremeno spremni i puno pružiti.
Ovaj francuski specijalitet priprema se od choux tijesta, odnosno kuhanog tijesta od kojeg se rade profiteroli, princes krafne i ekleri, dok je craquelin prhko tijesto koje se dodaje prije pečenja. Tijekom pečenja popuca i zaslužan je za hrskavu notu. Danas malo tko ima volje i vremena pripremati ovaj desert, ali kad ga jednom isprobate, poželjet ćete ga raditi svaki tjedan!
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.