Kinezi već odavno govore da je soja «meso bez kosti». To je jedna od rijetkih biljaka (inače, svojevrsni simbol vegetarijanstva), koja sadrži sve esencijalne aminokiseline, potrebne čovjekovom organizmu. A tu je još i paleta drugih ljekovitih tvari. Izoflavoni iz soje djeluju kao antioksidansi i SLABI estrogeni. Estrogensko djelovanje pogotovo se očitava u vezivanju za dijelove staničnih membrana, gdje se obično zadržavaju JAČI hormoni, inače odgovorni za tumorski rast. (Tu prvenstveno mislim na karcinome dojke i prostate, koji se inače povezuju s povećanom hormonskom aktivnošću.) Fitoestrogeni djeluju i na POBOLJŠANJE ISKORISTIVOSTI KALCIJA U TIJELU. Prema nekim istraživanjima, tako se ZNATNO POVEĆAVA KOLIČINA MINERALA U KRALJEŽNICI. Fitosteroli iz soje ograničavaju absorpciju kolesterola iz crijeva, čime djeluju na zdravlje srca i krvnih žila. I zaista, narodi koji redovito koriste soju, poput Kineza i Japanaca, imaju dosta nižu pojavnost srčanih bolesti, osteoporoze i nekih oblika raka. Iz toga bi se mogao izvući zaključak o ČUDOTVORNOM LJEKOVITOM SREDSTVU, koje se već dosta koristi i kao PRIRODNA hormonska nadomjesna terapija. Jeste li i vi već čuli da je soja sinonim za zdravu hranu? Mnogi, recimo, vjeruju da će učinke nezdravog doručka u potpunosti poništiti ukoliko ga zaključe čašom sojinog mlijeka ili sojinim jogurtom. No, priča o soji ima i svoje naličje. Previše soje, a pogotovo previše INDUSTRIJSKI PRERAĐENIH KONCENTRIRANIH SOJINIH PROTEINA ima posve suprotni učinak. Zapravo, htio bih reći da soja, pod određenim okolnostima, POVEĆAVA RIZIK OD RAKA, NEGATIVNO DJELUJE NA RAD ŠTITNJAČE, UZROKUJE GUBITAK KOŠTANE MASE, STVARA IMUNOLOŠKE I REPRODUKTIVNE PROBLEME. Previše dobre stvari ne doprinosi ukupnom boljem učinku. Srećom, izvor zabrinutosti je dobro poznat. UGROŽENI SU ONI, KOJI KONSTANTNO KORISTE JUNK-FOOD, PORIJEKLOM OD SOJE. To su koncentrati sojinih bjelančevina, visokoprerađeni i, nadasve, štetni. Dodaju ih posvuda. Sasvim nešto drugo su tradicionalni sojini proizvodi, koji se koriste u razumnim količinama. Tofu (sir od soje), natto (fermentirana zrna soje), miso (fermentirana sojina pasta), sojin sos, sojine klice, sojino mlijeko i okara (ostatak kod pripreme sojinog mlijeka) neki su od najpoznatijih sojinih proizvoda, koji se koriste u azijskim zemljama. Jednostavna prerada garantira male promjene u ključnim sastojcima. Tradicionalni Kinezi unose manje od 5% kalorija, porijeklom od ovih proizvoda, dnevno. TO JE 60 GRAMA, ODNOSNO 8 GRAMA SOJINIH PROTEINA ILI 30 MILIGRAMA IZOFLAVONA. Tako male količine vjerovatno nemaju neki ključni utjecaj, ni pozitrivni ni negativni. Ključni doprinos zdravlju ovih ljudi čini mala potrošnja hrane životinjskog porijekla, ali s puno integralne riže, voća i povrća. Znate, istina oko soje zamagljena je emocionalnim reakcijama protu-sojine koalicije (ljubitelji i proizvođači mesa) i pro-sojine koalicije (zagriženi vegetarijanci-ljubitelji soje i prerađivači soje). Recimo, protu-sojina struja navodi da soja dovodi do nekih reduciranih moždanih funkcija i ubrzanog starenja mozga. S druge strane, zagovornici soje argumentiraju da su Alzheimerova i druge slične bolesti rjeđe u Aziji nego na razvijenom zapadu. NAJVIŠE OŠTRIH RIJEČI MOTIVIRANO JE SAMO I ISKLJUČIVO NOVCEM. Ja bih rekao da retorika obje strane doprinosi kontraverznom statusu, ali praktične vrijednosti nema. Ono što bi vas odista trebalo zanimati je ODNOS SPRAM SINTETIČKE HRANE, u koju ubrajam i sintetičku hranu sojinog porijekla. Sojine ljuskice, komadići, koncentrati, izolati i slično. I pitanje genetski modificirane soje, čije prisustvo se obično skriva svim sredstvima. Skoro da je smiješno uvjeravati da se kod nas ne koristi genetski izmijenjena soja. Živimo u svijetu, koji na mnogo načina diktira što ćemo uopće jesti, pa ni soja nije izuzetak. U nastavku teme: Utjecaj proteinskih koncentrata na gubitak kalcija i rast karcinoma. Sojino mlijeko za dojenčad... Što se nalazi u mješavini? Kakav sojin lecitin u čokoladi? Do čitanja!