Najbolje će biti da vašu ma­cu sterilizirate već u dobi od 6 mjeseci, dakle prije prvog tje­ranja. Tako će trajno izostati sek­sualno ponašanje koje obič­no smeta vlasnicima.

Što se tiče neželjenih poslje­dica sterili­zacije, među prvima se uvijek navodi debljanje. No, nemojmo zaboraviti - da bi se maca jako udebljala vi je mo­rate isto tako hraniti. Sterilizi­ranu macu treba hraniti s hranom za kastrate. Naime, istina je da su nakon sterilizacije ma­ce manje aktivne i manje se kreću pa je to glavni razlog de­bljanja, no pravilnom ishranom to se apsolutno može spriječiti.

Lovački instinkti mačaka ug­lavnom ostaju očuvani, tako da one mace koje vole loviti miševe i ptičice pa ih ponosno pokazuju vlasnicima, ostaju lovci. Mnogi se vlasnici ne mo­gu odlučiti na ovaj zahtjev jer kažu nije prirodno. No, nije pri­rodno ni da maca živi na 14. katu, niti u gradu na as­faltu, niti da jede komercijalnu hranu.

Prirodan život mace mogu imati na selu, ali u gradu je to nemoguće. Pustite li macu van, prije ili kasnije nastradat će od psa, auta ili zlonamjernih ljudi. Želite li zdravu, kućnu macu sterilizirajte ju i cijepite je re­dovito. Mace koje žive vani mogu imati i desetak mačića godišnje, pa mislim da je sas­vim jasno da upravo te mace prvo treba sterilizirati.

Nakon samog zahvata mace se oporavljaju iznenađujuće brzo. Već 12 sati nakon ope­racije većina maca se ponaša sasvim normalno. Neke, deli­katnije, budu “uvrijeđene” ne­koliko dana, no drugi, treći dan sve počnu normalno uzimati hranu. Kirurška rana kod ste­rilizacije maca je vrlo mala, du­ga oko 1 cm.

Šavovi se odstranjuju 9 dana nakon operacije i nije potrebna nikakva posebna njega rane osim ako nemate macu koja pod svaku cijenu želi sama skinuti šavove prije vremena. U tom slučaju koriste se zaštitni ovratnici.

Kao i kod svakog operativ­nog zahvata koji se obavlja u općoj anesteziji i ovdje su pri­sutni određeni rizici na koje upozorimo vlasnike prilikom dogovora za zahvat.