Nerazumno tretiranje zemlje dušičnim gnojivima ne donosi samo veće prinose. Nahranjeno pučanstvo već sada se suočava s nekim zastrašujućim posljedicama. Naime, kada razina dušika premašuje potrebe biljke kod fotosinteze, višak će se akumulirati u formi nitrata. Pojedemo li takvu biljku (a ne zaboravimo da je tretiranje dušičnim gnojivima gotovo uobičajna praksa), doći će do kemijske reakcije, u kojoj se nitrati pretvaraju u nitrosamine. Narav nitrosamina je dobro poznata. PRISUTNI SU U DUHANSKOM DIMU I DOKAZNO IZAZIVAJU RAK. Naravno, antioksidansi iz hrane pružaju određenu zaštitu od nitrosamina. Ako su prisutni u dovoljnoj količini. Ni tu stvari ne stoje najbolje. PRISUTNOST VITALNIH ANTIOKSIDANATA U VOĆU, POVRĆU I ŽITARICAMA (POGOTOVO VITAMINA C i A) U STALNOM JE OPADANJU. Prema analizi časopisa Life Extension, prisutnost C-vitamina u paprikama pala je sa 128 mg (1963. godine) na 89 mg (2001. godine). Istovremeno, vitamin A iz jabuka pao je gotovo na polovicu (s 90 mg na 53 mg), slično kao i vitamin C iz cvjetače. Umjetna gnojiva nisu isključivi uzrok. «Kupanje» voća i povrća u otrovnim kemikalijama znatno odgađa početak trulenja. Sve se tretira, ali JAGODE VJEROVATNO NAJVIŠE. Znate, jagode se lako kvare i to nije dobro za njihov plasman. Ispravljam, NEKADA su se lako kvarile. Današnje varijante pokazuju nevjerovatnu otpornost prema procesima raspadanja. Jagode, herbicidi i šlag, mljac! I još nešto. Korisna hranjiva vremenom se gube. NE ZNAM DA LI JE U JABUKAMA, UBRANIM PRIJE 6 MJESECI, IŠTA VIŠE OSTALO. Mnogi herbicidi zadiru direktno u biljni metabolizam. Recimo, neke vrste čak utječu na neophodnu fotosintezu. OTPRILIKE, KAO DA BILJKA TRPI KRONIČNI MANJAK SVJETLOSTI. U takvim okolnostima smanjuje se prisustvo beta-karotena i drugih sastojaka, neophodnih za život. Beta-karoten pruža zaštitu od moždanog udara, a niske vrijednosti beta-karotena, retinola, vitamina C i vitamina E znače i povećan rizik od raka. Po nekim studijama, i PREKO 60%. Možda se pitate koliko je bolje voće ili povrće iz organskog uzgoja. Dakle, «organski uzgoj» znači da biljke rastu na zemlji, koja u protekle 2-3 godine nije tretirana umjetnim gnojivima ili drugim otrovnim materijama. To će vas, naravno, zaštititi od štetnog kemijskog utjecaja, ali NE ZNAČI NIŠTA U SMISLU MINERALNOG BOGATSTVA ZEMLJE. Stari grijehovi u tretiranju zemlje često imaju dugogodišnje posljedice. No, dobro, ovo shvatite samo kao mjeru opreza. GENERALNO SE MOŽE REĆI DA JE VOĆE I POVRĆE IZ ORGANSKOG UZGOJA PO SASTAVU DALEKO KVALITETNIJE OD ONOG IZ KONVENCIONALNOG UZGOJA. Sadržaj selena može biti veći i do 13 puta (niske razine selena povezuju se s rakom, a izgleda i s AIDS-om), a kalcija i mangana čak 20 puta. Istovremeno, sadržaj aluminija, kadmija i olova bitno je manji. Uz to, organski uzgojene biljke sadrže manje vode, pa je i zbog toga gustoća minerala veća. O načinima organskog obogaćivanja zemlje moglo bi se puno pisati. Tu ima više rješenja, ali odmah moram reći da je STAJSKO GNOJIVO NAJLOŠIJA VARIJANTA. U zadnje vrijeme veliku pažnju privlači remineralizacija putem kamene prašine. Rezultati su zapanjujući. Povećava se prisutnost korisnih mikroorganizama u zemlji, što poboljšava mineralnu absorpciju kod biljaka. Zakiseljenost zemlje je manja, a otpornost protiv nametnika naprosto fascinantna. Da li smo na pragu velikog zaokreta? Vitaminski i mineralni dodaci u formi tableta ili nečeg sličnog nisu najsretnije rješenje. A i ne garantiraju da će vam uz njih biti išta bolje. No, svjestan sam da je to možda jedini izlaz za one koji ustraju u deficitarnoj prehrani. Bilo kakav manjak odražava se na mentalne funkcije i promjene u ponašanju. Osobama, koje su sklone kriminalu, gotovo u pravilu nedostaju elementi u tragovima. Kod anoreksije i bulimije je slično. Slijedeći put: Termografija