Nova godina nije počela dobro. Dobro, dobro, možda sam mogao upotrijebiti i blaži izraz. Ali, ljudi moji, zamislite, DVADESETAK DJECE OBOLJELO JE OD OSPICA. Tešku bolest proširio je samo jedan kliconoša. Vrlo neodgovoran kliconoša. BIO JE NECIJEPLJEN!! (Naravno, istraga o razlozima necijepljenja treba biti sveobuhvatna.) I to baš sada, kada je bolest bila pred totalnim iskorjenjivanjem. OPET SE VRATILO STARO ZLO. Nemarnost pojedinca bacila je sve u vjetar. Hm, prisjećam se malo davnih dana... Bilo je čudno ako nisi dobio ospice u mladosti. O tome se, začudo, nije baš ni pisalo. Od ospica se nije ni umiralo, nisu ostajali ni invalidi. A NITI KRONIČNO BOLESNI. Nekako se nitko nije naročito uzbuđivao. Eh, današnji mikrobi su drugačiji... SIJU STRAH I SMRT. NO, JESTE LI DOVOLJNO PROCIJEPLJENI? Vrag ne spava. Toliko u uvodu blagog upozorenja. A sada malo o vinu... O vinu ne mislim ništa loše. Barem dok ne počne razbijanje čaša. Zapravo, umjereno konzumiranje vina može pomoći i na zdravstvenom planu. Recimo, smanjuje se rizik od raka kože, moždanog udara i infarkta, a i vrijednosti kolesterola imaju tendenciju poboljšanja. Novija istraživanja čak ukazuju na preventivnu ulogu po pitanju osteoporoze. Vino je i dio tradicije u našim krajevima. No, jeste li se ikada zapitali što se sve nalazi u vinu? Grožđe? MOŽDA ŠEĆER? PRAŠAK?? Prvo treba reći da od vrlo jeftinih vina ne treba puno ni očekivati. Tu, doslovno, možete popiti svašta. Nešto grožđa u tragovima i PUNO GLAVOBOLJE. Ali, ono što će vas možda iznenaditi su SASTOJCI NEVEGETARIJANSKOG PORIJEKLA. Čak i u vrhunskim vinima. Znate, proizvodnja u industrijskim pogonima ponekad se prilično udaljava od romantične slike iz obiteljskih podruma. Prilagođavanje zahtjevima tržišta naprosto izaziva poduzimanje nekih nepopularnih mjera. Odnosno, vino s talogom ili s lošom bojom ne djeluje reprezentativno i mnogi ga zbog toga ne bi kupili. Ali, lijek postoji. Za filtriranje vina koriste se neki derivati, dobiveni od ribe. Postupak kod crvenih vina ponekad uključuje želatinu životinjskog porijekla. Naravno, to nije sve. Nekim vrstama vina dodaje se kazein. To je mliječni protein, od kojeg se inače proizvodi ljepilo. U vinu služi za poboljšanje okusa. PRIRODNO OPET NIJE DOVOLJNO DOBRO. Svrha dodavanja bjelanjka iz jajeta je pojačavanje bistrog izgleda. Nije baš česta pojava, ali i ŽIVOTINJSKA KRV NALAZI SE U NEKIM VINIMA. (Navodno, ovaj čudan običaj postoji ponegdje u mediteranskim zemljama. O tome se javno ne govori. Još manje piše po deklaracijama.) Najbolje paše uz krvavice (uravnoteženi krvavi obrok), a možda i kao nadomjestak za prehranu vampira. U nedostatku nabreklog, sočnog vrata. Navedeni dodaci nekima će biti problem. Tu prvenstveno mislim na vegane i vegetarijance, kojima sve, što miriše na životinju, odudara od njihovih čvrstih etičkih principa. Želite li biti donekle sigurni u sastav onoga što pijete, trebat će se malo i potruditi. Izbacivanje vina iz prehrane jedno je od mogućih rješenja. (No, nemojte misliti da kod drugog pića nećete naići na slične dileme.) Puno bolje je ako poznajete nekog proizvođača vina, koji vam je spreman odati sve sastojke, koje je eventualno umiješao. Rizik nije velik, ako držite da je to osoba od povjerenja. Ukoliko ste spremni potrošiti podosta vremena i živaca, Internet je vrlo iscrpan. Uz to, svi vinari imaju telefone. Prema vlastitom iskustvu, ključne informacije dobit ćete na kapaljku. Neka vina nose oznaku «nefiltrirano» ili «nepoboljšano». Postojanje sedimenta je, općenito, dobar znak. Uzdajte se u sreću. Već sam nailazio na oznaku VG (vegan) ili VG (vegetarian) na etiketama. Upozoravam da ovakav način označavanja nije obavezan po zakonu. Nerijetko, struktura interesantnih dodataka ostaje čista misterija. Makar za korisnike