Prva pomoć kod ujeda zmije otrovnice posebno je važna onim vlasnicima pasa koji vole šetnje po šumi, kamenjarima, pustim mjestima gdje u blizini nema veterinarske ni liječničke pomoći. Psi stradaju zbog radoznalosti. Svaki će neiskusan pas s velikim zanimanjem proučiti zmiju te će je uznemiriti, na što će ona reagirati na jedini način na koji se može obraniti – ujesti će radoznalca. Mace, posebno lovice, u pravilu uspijevaju izaći na kraj sa zmijama, no ponekad izvuku deblji kraj.

Simptomi koji će nastati uslijed djelovanja zmijskog otrova različiti su i ovise o više faktora. Štenci i psi malenih pasmina kao i mačke imat će izraženije simptome nego veliki, snažni psi. Od zmijskog ugriza najčešće stradavaju psi, a ugrizi su lokalizirani uglavnom na prednjoj nozi ili gubici (to ovisi o tome da li će radoznalac prvo ponjušiti sumnjivi objekt ili će se odlučiti da ga prvo malo isproba mlatarajući prednjom šapom). Najopasniji su ujedi u glavu, vrat te u blizini većih krvnih sudova. Ugrizi zmije u područje glave posebno su opasni i treba potražiti što hitniju intervenciju veterinara.

Čovjek je obično ugrizen u nogu , no kod pasa vrlo često dolazi do ugriza u njušku što znatno smanjuje mogućnosti pružanja prva pomoći. Ako je pas ugrizen u nogu, potrebno je staviti povez između mjesta ujeda i zamišljene linije u visini srca. Povez mora biti čvrst, ali opet ne toliko čvrst da u potpunosti zaustavi cirkulaciju u podvezani dio. Ukoliko ste postavili povez, nemojte ga skidati dok ne stignete do veterinara.

Ranu ne treba zarezivati, a nikako ne bih preporučila isisavanje otrova. Ekstremitet treba imobilizirati (staviti udlagu) . Bilo bi poželjno da ugrizeni strogo miruje, što je lakše izvesti ako se radi o malom psu, jednostavno ga uzmete u naručje i prisilite da miruje. Kod uzimanja u naručje pazite da psa ne okrećete “naopako” kao malu bebu, već da su mu noge prema tlu, dakle da je u položaju kao da stoji na tlu. Kod velikih pasa nastojte organizirati nekakav transport do prvog veterinara (improvizirani ležaj kao za čovjeka) jer nikako nije dobro da pas ugrizen od zmije hoda. Životinju treba umiriti. Jasno je da se zbog jakog bola pri ugrizu javlja osjećaj straha i panike (to u dobroj mjeri ovisi o temperamentu psa) pa nastojte biti smireni kako biste na prijatelja prenijeli pozitivne emocije, a ne svoj vlastiti strah.

Kada se radi o ugrizu u njušku podvezivanje je nemoguće, ali isto treba nastojati da životinja miruje.

Što se tiče lijekova koje možete imati sa sobom, najbolje je da se prije “izleta u nepoznato” savjetujete sa svojim veterinarom koji će vas točno uputiti o dozi koja je potrebna za vašeg psa te o načinu aplikacije lijeka. Netko vam mora pokazati kako se daje intramuskularna injekcija te osnovna pravila kod takvog načina aplikacije lijeka kako ne biste napravili više štete nego koristi.