Spojevi sumpora i inače se nalaze u svim tjelesnim stanicama i neophodni su za život. A DMSO je baš na tom putu


Direktor jedne od najvećih farmaceutskih kompanija rekao je: „Nije me briga da li je DMSO najvažniji lijek našeg stoljeća, a svi znamo da je, nama nije isplativ.“ Generalni problem je to što je DMSO raširen spoj, može se jeftino proizvesti i (budući da je prirodan) nitko ne može dobiti ekskluzivni patent.  Na tome se slabo zarađuje i tu priča o masovnoj proizvodnji završava. Farmaciji DMSO samo smeta…

No, krenimo od početka priče. Dimetil sulfoksid (DMSO) je anorganski spoj sumpora, koji se inače koristi kao industrijsko otapalo. Zapravo to je nusprodukt proizvodnje kraftpapira, kojim se drvo pretvara u pulpu. Prizvuk industrijskog otpada nikako ne djeluje primamljivo, ali svakako se radi o ekstremno učinkovitom preparatu kada je u pitanju širok dijapazon medicinskih problema.

Spojevi sumpora i inače se nalaze u svim tjelesnim stanicama i neophodni su za život. A DMSO je baš na tom putu. Djelotvoran je analgetik, smanjuje upale i otekline. Jedan je od najsnažnijih čistača slobodnih radikala, ako ne i najjači. Sumpor iz DMSO-a veže se za toksične teške metale te ih izbacuje putem urina, stolice i znoja. Izuzetni rezultati postižu se u okulistici, pogotovo kod katarakte, makularne degeneracije i glaukoma. Sprečava formiranje krvnih ugrušaka i djeluje na rastvaranje postojećih. Stimulira zacjeljivanje rana. Učvršćuje imunološki sustav i znatno reducira simptome alergija. Pripisuju mu zaštitno djelovanje kod izloženosti rendgenskim zrakama.S lakoćom prolazi kroz kožu, čak i kroz krvno-moždanu barijeru. Dakle, jednostavnim nanošenjem na kožu postiže se sistemsko djelovanje, baš kao da ste ga nanijeli posvuda. Karakteristični okus češnjaka u ustima osjetit ćete unutar nekoliko minuta od nanošenja na kožu (kod bolesnijih osoba zadah po češnjaku je jači), a znatna redukcija boli bilo gdje po tijelu nastupit će gotovo instantno. Relativno male doze su potrebne za izlječenje čira na želucu, nešto veće kod Candide. Djeluje kao nosač za druge tvari i lijekove, prodire direktno u stanicu (gdje ubija skrivene viruse i drugi štetni sadržaj) i tako pojačava njihov učinak. Zbog toga se lijekovi mogu koristiti u manjoj dozi, bez smanjenja terapijske učinkovitosti. Tako su i nuspojave znatno slabije.

Čisti DMSO (pod „čisti DMSO“ podrazumijevam čistoću od barem 99,5%, bolje više) nije toksičan i generalno je siguran za upotrebu, ali određene mjere opreza svakako treba poduzeti. Ako se nanosi na kožu, ona treba biti potpuno čista. Bez ostataka sapuna, dezodoransa, preparata za sunčanje ili bilo kojih drugih proizvoda. Jednostavno zato što bi tako te kemikalije mogle dospjeti u srce stanice, što bi ometalo djelovanje DMSO-a, možda i uzrokovalo dodatnu toksičnost. Prilikom nanošenja na kožu ponekad se javlja iritacija ili prekomjerno isušivanje, ali ništa dramatično. Stoga je preporučljiv razrijeđeni DMSO (50-70%). Također, simptomi detoksikacije ponekad se ne mogu izbjeći, ali ja bih rekao da je to skoro normalno. Barem znate da preparat briše probleme, koji su se slagali godinama.


Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]