Koštane izbočine ili izobličenja koje još zovemo i osteofitima, možemo za ovu priliku podijeliti u tri skupine. Svaka od njih se razvija kao odgovor na sile koje djeluju na tu kost

 

Jedan naš pacijent, inače fizički vrlo aktivan 50-godišnjak postupno je u posljednjih nekoliko godina razvijao bolove i ograničenje kretnji u desnom kuku. Konačno prije nekoliko mjeseci učinio je RTG snimku, koja je pokazala uznapredovalu artrozu kuka, s razvojem osteofita. Na vlastitu inicijativu učinio je i MR dijagnostiku, koja je te iste osteofite pokazala u detalje, zajedno sa svim promjenama u mekim tkivima. Njegovo prvo pitanje bilo je kako se mogu ukloniti te koštane izrasline?

 

Za bolje razumijevanje, koštane izbočine ili izobličenja, koje još zovemo i osteofitima, možemo za ovu priliku podijeliti u tri skupine. Svaka od njih se razvija kao odgovor na sile koje djeluju na tu kost.

Jedna su entezofiti, te se javljaju na hvatištima tetiva ili ligamenata na kost. Najpoznatiji među njima je petni trn. Danas ih smatramo normalnim odgovorom tijela na fizički stres kojemu je izložen taj spoj. Njihovim nastankom povećava se površina preko koje se sila prenosi na kost i tako smanjuje pritisak po jedinici površine.

Osteofite unutar procesa artroze možemo podijeliti u dvije skupine. Jedna je promjena oblika kosti ispod stanjene hrskavice. Ta promjena ide u smjeru povećanja površine zgloba i na taj način disperziranja sila pri pokretanju, te posljedično smanjenja stresa na ozlijeđene dijelove zgloba.

Druga je stvaranje osteofita u tzv. displastičnom artrotičnom zglobu. Najčešće su takve promjene prisutne u kuku. Naime, čašica zgloba može biti plića ili je prethodno prisutna promjena na glavici zgloba. U takvoj situaciji oblik zgloba dozvoljava manje nestabilnosti, koje tijelo pokušava smanjiti razvojem izbočina na kostima koje će smanjiti pokretljivost, te tako smanjiti nestabilnosti i usporiti degradaciju mekih struktura. Pokušaji kirurškoj uklanjanja osteofita u takvim situacijama u prošlosti pokazali su se neuspješni, rijetko pomažući u smanjivanju bolnosti, češće ju pojačavajući.

Artroza je kompleksan proces i razlikuje se od pacijenata do pacijenta. Dobro je s liječnikom i fizioterapeutom raspraviti i pravilno interpretirati nalaze slikovne dijagnostike i učiniti individualni plan liječenja i profilakse.