Ako ga uhvatite dok još izbija i dok se taj dio usnice zacrvenio, bolan je i očito ima povišenu temperaturu znate što vam je činiti - lokalno snižavati temperaturu.


Zahladilo je, iscrpili ste se i izletio vam je herpes. Pri­čamo o herpesu na usnici, Herpes simplex, onoj bolnoj rani koja vam smeta dok pe­rete zube, smijete se ili je­dete nešto kiselo.

Što nam je činiti? Puno je različitih varijanti na temu.

Ako ga uhvatite dok još izbija i dok se taj dio usnice zacrvenio, bolan je i očito ima povišenu temperaturu znate što vam je činiti - lo­kalno snižavati temperaturu. To možete činiti sa kockicom leda, konstantnim sna­ž­nim pritiskom komada tka­nine umočene u rakiju ili ocat, oblogom od gline ili bilo kojim drugim načinom na koji biste već snižavali temperaturu bilo gdje na tijelu. Potrebno je biti uporan i taj oblog (za koji smo se već odlučili) mijenjati svakih pola sata do sat - tj. čim se zagrije.

Ako vam je herpes već prešao fazu početnog izbijanja i taman je na putu da se onako fino rascvate (uz to snažno boli) vrijeme je da razmišljate u terminima „pro­tuupalno“ i „analgetik“.  Dak­le smanjuje upalu i smanjuje bol - jako dobra opcija je kantarionovo ulje ili kantarionova mast ali može pomoći i gavezova mast i nevenova mast.

Od eteričnih ulja možemo napraviti i aromaterapijsku mješavinu sa  eteričnim uljima čajevca, lavande i ravensare. U bočicu od 10 ml ukapajte po 10 kapi od svakoga i na to do vrha nalij­te dobro domaće kantario­novo ulje. Dobro protresite i koristite svaka dva sata u vr­lo tankom sloju. No ako se herpes već dobrano raširio, prešao je svoju najveću fazu zrelosti, rascvao se u rane pune mjehura jedino što možete je pokušati to prije zacijeliti kožu.

Vrlo često ljudi na tu (re­cimo zadnju četvrtinu, ili trećinu) faze nahrupne sa raznim mastima i poma­da­ma. Da, one jesu potrebne zbog ispucane kože kojoj je neophodno vratiti elas­tič­nost ali često zaboravljamo da se rana koja moči mora sušiti. Dakle ako je herpes u toj fazi stalno prekriven sa debelim slojem kakvog ma­ziva - on će se puno sporije sušiti ali i često odbaciti taj površinski sloj tanke kožice i pustiti nam otvorenu živu ranu.
 
Ovdje je recept umje­re­nost, povremeno namažite kantarionom koji će pomoći regenerirati kožu, jednom dnevno stavite malo pri­rod­ne lanolinske kreme (pisali smo o njenoj izradi). Ona će zadržati vlagu. I povremeno se obliznite. Navodno u slini ima prirodnih antibiotika za svaku živu vrstu na planeti. Životinje se toga još sjećaju - one još uvijek ližu svoje rane.