Imam 25 godina. Treniram rukomet. Prije 6 mjeseci imao sam stres frakturu 5. metatarzalne kosti. Poslije sam mirovao, nosio ortozu i kada mi je doktor dozvolio, počeo sam trenirati. Neko vrijeme mi je bilo dobro. Prije 3 tjedna ponovo sam osjetio bol i na pregledu su mi rekli da je kost ponovo pukla. Doktor mi je rekao da moram na operaciju. Ja bi izbjegao operaciju ako mogu. Što vi mislite?

Kratak odgovor je - operacija. Naime, 5. metatarzalna kost (nalazi se na vanjskoj strani stopala, na pola puta između malog prsta i gležnja), zbog svog položaja i uloge kod trčanja i skokova, naročito pri naglim promjenama pravca kretanja, podložna je nastanku tzv. stres frakture. To je puknuće kosti koje se događa ne kao rezultat nagle traume, već kao posljedica zbroja mnogih manjih trauma i velikih sila koje na nju djeluju. U jednom trenutku, sveukupan stres je veći od čvrstoće i elastičnosti kosti, te ona popušta, a kao rezultat imamo frakturu.

Gruba podjela donosi nam dva tipa takve stres frakture, vidljive na RTG snimkama. Nešto blaža varijanta je kada je kost samo “napukla”, dok je druga potpuno puknuće, gdje se pukotina prati cijelom širinom kosti. U prvom slučaju, a uz još neke preduvjete ima smisla pokušati konzervativno liječenje. Kod potpunog puknuća, kao i u situacijama ponovljene frakture, a naročito u sportaša, operativno liječenje je nužno.

Naime, ova kost cijeli vrlo sporo. Nije rijetkost da to cijeljenje bude nepotpuno, ostavljajući oslabljenu kost, koja mora podnijeti izuzetno velika opterećenja u treningu. Operativno liječenje u većini slučajeva omogućava bolje i brže zarastanje kosti, te su ponovljene frakture značajno rjeđe.

Postoperativni oporavak traje u pravilu oko 12 tjedana, uz neke iznimke. Dodatno se cijeljenje može ubrzati primjenom modificirane terapije udarnim valom. Po cijeljenju kosti, dobro je koristiti i ortopedske uloške u treningu, kako bi se smanjio lokalni mehanički stres.