Jedan prijatelj mi je ovako opisao središte New Yorka: To je grad koji nikada ne spava. Masa ljudi i automobila u bilo koje doba noći. Buka na svakom koraku. Vremenom shvatiš da su dan i noć otprilike isti.

Tijelo je naviklo na prirodnu izmjenu dana i noći, pa je jako bitno ravnati se prema tim istim prirodnim zakonima. Dan je za aktivnosti, a noć je za spavanje. Nažalost, umjetna svjetlost bombardira nas i previše, pa kažu da smo noć gotovo izbrisali. Svjetlosno zagađenje, u pravom smislu te riječi. Neki jedu u ponoć, neki partijaju do jutra, neki se navuku na beskrajni niz starih filmova. Neki vole svjetlost i kada priroda spava. Ima i onih koji bi jako htjeli spavati, ali ne mogu. Nekada čak ni tablete protiv nesanice ne pomažu. Sve se žestoko poremetilo.

Već neko vrijeme se zna da zdravstveni problemi mogu biti povezani s umjetnom svjetlošću tijekom noći. Konkretnije, noćno osvjetljenje narušava lučenje hormona melatonina, što onda dovodi do narušavanja zdravlja. Melatonin je inače snažan antioksidans, koji posebno djelotvorno štiti DNK. Nekakva najprirodnija zaštita. Zbog toga nije čudno da žene koje rade u noćnoj smjeni imaju 50% veći rizik od raka dojke. U časopisu Cancer Research objavljeno je kako melatonin blokira metabolizam linolne kiseline, a upravo produkti metabolizma te kiseline potiču stanice raka na diobu. Pokusi na životinjama su pokazali da čak i niska razina noćnog svjetlosnog zagađenja potiče tumorsku aktivnost. Zato su i glodavci tretirani melatoninom imali 5 puta manju smrtnost. Uglavnom, nove i nove posljedice noćnog nespavanja otkrivaju se svakodnevno.

Jedna talijanska studija je pokazala da previše vremena ispred televizora može poremetiti dječje hormone, sniziti razinu melatonina i dovesti do ranijeg puberteta. (Danas djevojčice ulaze u pubertet s 10 godina, dok je prije stotinjak godina to bilo sa 16 ili 17.) Plava boja posebno jako inhibira sintezu melatonina. Imajte u vidu da štedne žarulje emitiraju više plavog svjetla od starih žarulja sa žarnom niti. To ih i čini potencijalno opasnim.

Što možemo učiniti? Prvo, banane i bademi su dobar izvor melatonina. Ali, najvažnije je osigurati mrak u noćnim satima. U televiziju i monitor ne gleda se u 2 noću. (Naravno, televizija uopće ne spada u spavaću sobu.) Onda spavaću sobu zamračite koliko god je to moguće. Posebno pazite da u njoj nema izvora plave svjetlosti. I još nešto. Debljina, pušenje i neumjereni alkohol također smanjuju lučenje melatonina. Ponavljam, noć je za spavanje, a dan je obično dovoljno dug za sve ostalo.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]