Informirani pristup agresivnim medicinskim postupcima u okviru kojeg vam liječnik razumljivim rječnikom detaljno obrazlaže rizike i moguće alternative, pomalo spada u bajkovite priče

Drama oko kredita u švicarskim francima ne prestaje. Nedostatak istinite, sveobuhva­tne i poštene informacije u pra­vo vrijeme u mnogim je obiteljima stvorio financijski ponor. A zapravo je potpuno no­rmalno da želimo detaljno znati o onome što kupujemo ili o on­ome što nas se neposredno tiče.

Očekujete li potpunu infor­ma­­ciju kada kupujete stan? Ok­re­nete li komad odjeće 100 puta, prije nego ga kupite? Dobra in­formiranost podrazumijeva da će greške u odlučivanju biti sve­de­ne na minimum. S druge stra­ne, u kojoj mjeri ovakav sustav primjenjujemo kada su u pi­tanju medicinski postupci? Bo­jim se, nedovoljno.

Informirani pristup agresivnim medicinskim postupcima, u okviru kojeg vam liječnik razu­mljivim rječnikom detaljno ob­ra­zlaže rizike i moguće alternative, pomalo spada u bajko­vite priče. Ali, ispasti će da je ma­njak informacija zapravo jedan od esencijalnih dijelova terapije, barem po mišljenju liječnika. Pacijenti bi trebali znati što im se sprema, ali je u neku ruku BOLJE DA NE ZNAJU. Potpune informacije bi povećale njihovu ionako prisutnu zabrinutost, možda sve ne bi niti razumjeli, a možda bi nakon toga donijeli i bitno drugačiju odluku u pogledu tretmana, odnosno nastavka lije­čenja (vjerojatno bi to bila odluka s kojom se liječnik ne bi složio). Već ovo zadnje je dovo­ljno dobar argument za (skoro) muk. (Možda bi se mogli i zapitati da li je takav muk zakonski opravdan…) Uz to, liječnicima kro­nično nedostaje vremena za šira objašnjenja. Ali, da li je takvo razmišljanje u interesu oboljelih?

Prema jednom istraživanju, 25% pacijenata ne dobije nika­kvu detaljniju informaciju o predstojećim pregledima ili lije­čenju, osim ako izričito ne pitaju. Od onih koji ništa ne pitaju, većina (63) misli da će dobiti dovoljno informacija, kada to bude potrebno. Oni osta­li kažu da se, jednostavno, ne usude pitati ili liječnik izgleda suviše nezainteresiran za njihove probleme ili smatraju da će pitanjima narušiti dobar odnos s osobom, koja im je sada jako potrebna. A možda bi stvarno trebali štošta pitati. Inače nećete znati da će 1 od 270 dobiti rak samo zbog snimanja CT-om. Ili da operacija zbog ulcerativnog kolitisa za­vršava smrću u 6% slučajeva. Ili da čak i rutinska bronhoskopija ponekad završava fatalno. Onda se liječnici opet pitaju: “Zašto bi mi to sve uopće trebali reći? Zašto bi upozoravali na nuspojave lije­kova? Dovoljno je da mi znamo što je dobro, a što ne.” Molim, O ČIJOJ KOŽI SE RADI? Govorimo li o tamnom srcu medicine? Istina, prije sva­ke operacije vam gurnu papir na potpis, kojim zapravo preuzimate sve rizike. Većina pacijenata uopće ne razumije što potpisuje, a većina je suviše uzbu­đena da bi išta čitali. Uglavnom, zaboravite da ćete išta moći dokazati ako što krene po zlu. Krajnja posljedica šutnje ili loše sreće?

Još jedan mali detalj. Prema jednoj analizi, pola radiologa NE ZNA da CT može izazvati rak. Neobično, a možda i ne. Tehno­logija je suviše skupa, da bi na nju svaljivali ikakve bolesti.

Prijavite se na besplatni newsletter: 
[email protected]
Novosti iz svijeta zdravlja, alternativne medicine i zdrave prehrane, sve na jednom mjestu!