Nije dobro kada se hrana lijepi i zagara pri pečenju. Imate li možda problema s pripremom palačinki? Ili sa zagorenom KLASIČNOM tavom, koja se jako teško čisti? Srećom, ovi problemi se već odavno mogu izbjeći upotrebom teflonskog posuđa. Nekada luksuz, a danas vrlo jeftino. Jeste li se možda zapitali odakle potječu čudotvorna svojstva? Teflon je smišljen u tvrtki DuPont prije 65 godina. Kao i obično u takvim situacijama, glavna kemikalija koja se koristi (perfluoroktanoička kiselina-PFOA, materija nalik sapunu) uopće nije bezopasna. Osim što je ekološki potpuno neprihvatljiva (trajno zagađuje okoliš, a pogotovo zalihe pitke vode), DIO TEFLONSKOG SLOJA PRIJE ILI KASNIJE POJEDEMO S HRANOM. (PFOA, testirana na životinjama, stvorila je štošta. Mozak, prostata, jetra i bubrezi znatno su odstupali u težini, vjerojatno zbog oštećenja hipofize. Mladunčad kontaminiranih majki često se rađala mrtva.) Tragovi kemikalije pronađeni su u krvi 96% američke djece. Logično je očekivati da će vrijednosti biti sve veće. Nove količine dolaze u prirodu, a stare se ne razgrađuju. Naravno, tvar je lako i u velikoj količini prešla i na nerođenu djecu radnica u tvornicama teflonskog posuđa. Opisana su rođenja deformirane djece. JEDNO JE ROĐENO S UNAKAŽENIM LICEM I SA SAMO JEDNOM NOSNICOM. Stanje nije puno bolje ni nakon 30 operacija. Uz to, PFOA se povezuje i s povećanim rizikom od raka jetre i gušterače. U literaturi se nailazi i na pojam «teflonska gripa», s bolovima u zglobovima sličnim onima kod gripe. Proizvođač pojašnjava da su ovi problemi prolazni i javljaju se samo kao posljedica pregrijavanja posude. Pokazalo se da neke vrste manjih ptica brzo ugibaju pod utjecajem teflonskih isparavanja. I sada, više nego smiješno djeluju izjave o neškodljivosti vode u zoni tvornica teflonskog posuđa. Koncentracija PFOA nekada je povećana i 150 PUTA u odnosu na uobičajne vrijednosti. Zaštita od štetnog utjecaja teflona može biti dvojaka. Možete ga POTPUNO izbjegavati, a možete ga i upotrebljavati uz mjere predostrožnosti, što podrazumijeva i svjesno ulaženje u određeni rizik. Previsoka temperatura zagrijavanja OSLOBAĐA KEMIKALIJE U ZRAK. Problem je što nećete znati kada ste prešli granicu. ZAGRIJANI TEFLON NE SMRDI. Dobro, možda bi vas dim iz pregrijanog ulja mogao upozoriti da je temperatura neprimjerena. Dalje, neka vam ne bude žao da posudu odmah bacite čim vidite OGREBOTINE NA TEFLONSKOM PREMAZU. Naime, oštećenja signaliziraju da teflon PRELAZI U HRANU U VEĆOJ KOLIČINI. (Čak i ako nema vidljivih oštećenja, vijek upotrebe teflonske posude ne bi trebao biti duži od godine dana.) Oslobađaju se i spojevi fluora, koji su otrovni, iako se nemilosrdno koriste u pastama za zube. Baza teflonske posude obično je od aluminija, a SVAKU KONTAMINACIJU ALUMINIJEM TREBALO BI APSOLUTNO IZBJEGAVATI. Prvenstveno zbog Alzheimerove, ali i nekih drugih bolesti. Već znamo da se aluminij kontinuirano i besramno dodaje u kozmetička sredstva, prvenstveno u preparate protiv znojenja. Uvriježeno je mišljenje da je posuđe od nehrđajućeg inox-čelika sigurno za upotrebu. Za razliku od teflona, može se žešće tretirati tijekom pranja i naoko se ništa ne «ljušti». Djeluje neuništivo. Osim željeza, mješavina za izradu sadrži nikal, krom, molibden i mnoge druge metale. Mnogi ne znaju da je NIKAL GOTOVO JEDNAKO TOKSIČAN KAO I ŽIVA. Ioni koji se oslobađaju (pogotovo) na višim temperaturama imaju sposobnost uništavanja encima i proteina, a mogu izazvati i alergijske reakcije. Ph hrane također utječe na količinu «ispranog» metala. KOD KISELIJE HRANE OTPUŠTA SE VIŠE. Neoštećeno emajlirano posuđe je puno zdravija varijanta. I još nešto. Pri korištenju sirove hrane, koja je i najzdravija, ovih problema zasigurno nema. Sljedeći put: Prevara zvana osteoporoza