Imam 50 godina, zdrav­stveni sam djelatnik. Imam dugo­godišnji proces na desnom koljenu u smislu artroze fe­mo­ro-patelarnog zgloba i artroze unu­trašnjih zglobnih tijela 2. stupnja. Na nedavnom MR koljena imam nalaz rupture prednjeg križnog ligamenta za koji držim da je rezultat povrede od prije 30 godina. Bavio sam se rekre­ativno raznim sportovima, zadnjih 8 godina igram tenis. Čitao sam vaše savjete u svezi jačanja muskulature natkoljenice. Kod liječnika nemam podršku za daljnje igranje tenisa, rekre­ativno. Moje pitanje je mogu li ojačati mišiće i stabilizirati koljeno do te mjere kako bih mogao nastaviti igrati lagano ili je to nemoguće. 

Kod već prisutne artroze koljena, nagla ubrzanja, usporavanja i promjene pravca kretanja, a naročito u situaciji pre­d­nje nestabilnosti, rizici za dodatno oštećenje hrskavice i daljnjim pogoršanjem stanja su veliki. To je razlog zašto u struci ne volimo kada pacijenti sa artrozom igraju tenis.

No, u mojoj ambulanti mno­go je pacijenata poput vas. Njima određeni sport kojim se bave sa osobitom strašću predstavlja važan dio ukupne kva­litete života i bez njega se os­jećaju loše. Neki od njih spremni su prihvatiti rizik brže progresije svojih degenerativnih oboljenja, u zamjenu za mo­gu­ćnost da se i dalje bave aktiv­nošću koja ih usrećuje. Ako ste vi jedan od takvih, slijedi nekoliko savjeta za smanjenje uku­pnog stresa na koljeno i njegovu hrskavicu:

Pronađite u svojoj okolini iskusnog sportskog fizioterapeuta koji će vas voditi, odre­đivati nivo opterćenja u tren­ingu, dati vam program vježbi, privoliti vas da se povremeno odmorite, te procijeniti potrebu za fizioterapijom.

Preferirajte parove umjesto singla, jer su opterećenja na koljeno manja. Redoviti aerobni trening niskog intenziteta (statička bicikla, orbitrec), te redovito istezanje trebali bi postati vaši najbolji prijatelji. Nekoliko dana potpunog od­mora svaki mjesec moraju pos­tati rutina.