Jeste li spremni vratiti se iz prošlosti i budućnosti i biti - sada?

Svatko od nas ima određenu rutinu, pogotovo tijekom radnog dijela tjedna. Ustajemo se, pijemo kavu, idemo na posao, nakon posla – ručak/obitelj/hobi… A sljedeće jutro sve ponovno, kao da smo na autopilotu.
Dok idemo kroz dane i živimo život, gdje su nam misli? Dok čekamo red u banci, stojimo u prometnoj gužvi, užurbano koračamo prema liftu… O čemu razmišljamo? Jesmo li uopće svjesni naših misli? Jesmo li svjesni onog što se događa… sada?

 

Jednom nogom u prošlosti…

Misli lutaju od tehničkih pitanja poput „Jesam li zaključala vrata?“, „Valjda sam isključila štednjak?“ do promišljanja o raznolikim prošlim događajima isprepletenih u ljutnju, žaljenje i gorčinu, poput: „Kako mi je mogao reći da imam viška kilograma, što si on umišlja?“, „Uf, baš sam se osramotila na onom sastanku, propast ću u zemlju“. Ako ste pak u razdoblju u kojem ste doživjeli uspjeh, počeli ste romantičnu vezu ili ste jednostavno dobro raspoloženi, misli će ići u smjeru ponovnog oživljavanja događaja koji su slatki poput nektara - život je dobar!

 

... a drugom u budućnosti

S druge strane, vrlo nas često zaokupljaju misli o budućnosti. „Što ću sutra kuhati?“ vrlo je česta i poprilično dosadna misao… U vremenima u kojima živimo, često su prisutna razmišljanja poput: „Hoće li će se virusom zaraziti moji bližnji?“, „Hoće li opet biti potres – može li to moja kuća izdržati… a hoću li ja preživjeti?“. Takve su misli prožete s tjeskobom, s neodređenim, sveprožimajućim neugodnim osjećajem od kojeg vas prolazi jeza. To se zove anksioznost. Anksioznost je slična strahu, ali duže traje i nije vezana uz točno određeni predmet ili situaciju (kao npr. strah od zmija).

 

Zanemarena sadašnjost

I dok tako prolaze dani, tjedni pa i godine, uključen je autopilot, a rođendani kao da dolaze i prolaze sve brže.

Ako smo s jednom nogom u prošlosti, a s drugom u budućnosti, imamo li kapaciteta za biti u sadašnjosti? Ako su nam misli pune s jučer i sutra, ima li mjesta za danas? Jesmo li i koliko zaista svjesni?

Primjerice, kakve su vam navike prilikom jedenja obroka? Je li ekran negdje u blizini? Jeste li svjesni što jedete?

Često smo toliko uključeni na autopilot da zanemarujemo sitnice koje zapravo čine sadašnjost, detalje koji čine život.

Postanite svjesni svog obroka – kakvog je okusa, teksture, mirisa? Uzmite si vremena da zaista budete prisutni u svakom njegovom detalju, a odmaknite sve drugo što vas ometa. Jeste li znali da pojedemo više nego što nam je potrebno dok jedemo uz male ekrane? Neka to bude motivacija više.

Kada sljedeći puta otiđete u šetnju, osvrnite se oko sebe – što vidite? Zaljubite se u predivni zalazak sunca, neka vas zadivi raznolikost lišća, a maštu pobudi zvuk ptica! Osluhnite, dodirnite, osjetite…

Napravimo za kraj vježbu koja će vam pomoći da usmjerite um na sada: 

Nabrojite 5 stvari koje sada vidite, 4 koje čujete, 3 koje možete namirisati i osjetite 2 teksture. Jeste li uspjeli?


Jeste li spremni vratiti se iz prošlosti i budućnosti i biti - sada? – Jeste li spremni na mindfulness?