Nakon bolova u vratu i lopatici posjetila sam privatnu ambulantu za zdravlje kralježnice. Fizioterapeut mi je rekao da imam protruziju diska u vratu, te trebam redovite terapije. Terapije se sastoje od strojne trakcije vratne kralježnice, masaže, grijanja IC svjetlom, te cuppinga.

Na pitanje trebam li napraviti RTG prije početka, rekao mi je da nema potrebe. Također da ne smijem raditi nikakve vježbe. Nakon svake trakcije imam sve gore bolove u vratu, a osoblje ambulante tvrdi da je to normalno, te trebam doći puno puta da bi postalo bolje. Zanima me što mislite o takvoj terapiji? Imate li možda kakvih preporuka za drugu terapiju, vježbe i sl? Koliko je sigurna strojna trakcija za vratnu kralježnicu tj.je li moguće da pogoršava situaciju?

Oko djelotvornosti aparatne kontinuirane trakcije vrata kod bolova uzrokovanih protruzijama diska, živo se raspravlja u našoj struci. Iako ova metoda definitivno nije za svaku vratobolju, jedan dio pacijenata može od nje imati koristi. Naime, kod njene primjene, u određenom vremenskom intervalu i s određenom silom isteže se vratna kralježnica. Ideja je pokušati stvoriti vakuum na mjestu deformiranog i izbočenog diska, te ga, barem djelomično "vratiti" na mjesto. Koliko je to uistinu moguće i kakvi su znanstveni dokazi uspješnosti takve terapije, tema je za jednu od sljedećih kolumni.

S obzirom na to da se ne istežu samo diskovi, već i sva meka tkiva vrata, uključivo i ligamente, tetive i mišiće, uobičajeno je osjećati reaktivne bolove poslije terapije u trajanju od 24-72 sata. Takva reaktivna bolnost trebala bi proći do sljedeće zakazane terapije. Ako se to ne dogodi, ili ako se bolovi sa svakom terapijom dodatno pojačavaju, terapiju je potrebno odmah prekinuti, ponoviti pregled, te promijeniti terapijski pristup ili uputiti pacijenta na dodatnu dijagnostiku. Naime, nije svaka vratobolja uzorkovana diskalnom protruzijom, pa tako i neće svaka dobro reagirati na trakciju.