Da li bi oni koji ne cijepe svoju djecu trebali platiti kompletno liječenje ako dođe do bolesti? Zato jer postoji preventiva, ali je nisu htjeli prihvatiti.


U zadnje vrijeme smo slušali o dvije epidemije na našim područjima. Doduše, gripa je bila više u najavama, nego u stvarnosti. (Zami­jetite da cijepljenih nije bilo nikada manje, slično kao i oboljelih.) Puno više pažnje, ali i žuči, prosipalo se oko ospica. Iako je oboljelih za­pravo vrlo malo (čini mi se i bez značajnijih nus-pojava), po forumima se razvila vrlo emotivna diskusija između zagovornika cijepljenja i onih drugih. 

Dakle, da li bi oni koji ne cijepe svoju djecu trebali platiti kompletno liječenje ako dođe do bolesti? Zato jer postoji preventiva, ali je nisu htjeli prihvatiti. Zašto bi zdravstveni sustav plaćao sanaciju necijepljenog dje­teta? Nemojmo brzati s od­govorom. 

Sigurno svi misle da čine dobro za djecu. I nitko se ne veseli bolesti. Činjenice su sljedeće: broj oboljelih je ma­li (obolijevaju i cijepljeni i necijepljeni), većina obolje­lih je na jednom uskom po­dručju, nus pojave su rijetke i liječenje nije skupo. Ako gle­­damo samo bezdušno ma­tematički, troškovi cijeplje­nja na razini Hrvatske tre­nutno su puno veći od troš­kova liječenja. 

Ne zaboravimo, MMR cje­pivo (u kojem je jedna kom­ponenta namijenjena zaštiti od ospica) vjerojatno vuče najlošiju reputaciju od svih, barem kada govorimo o nus pojavama. Nekakva dr­žavna garancija dobro bi došla u takvim situacijama. Ali je nema. Mogli bi i dalje špekulirati da su necijep­ljena djeca općenito zdravija (istraživanja o tome postoje) i da manje opterećuju pre­zaduženo zdravstvo. Sada se zapitajte koji roditelji postupaju ispravno, a koji ne.

Tek usput, zašto se ne bi također zapitali koliko nas koštaju pušači, narkomani i alkoholičari? (Trebaju li i oni plaćati liječenja iz vlastitog džepa?) Trebamo li oderati šećeraše, jer su se pogrešno hranili? Hoćemo li i za bo­lesti od debljine izdavati ra­čune? I za krivce saobra­ćaj­nih nesreća? Znate, i ugriz zmije može biti posljedica ak­tivnosti, za koju će netko reći da je pogrešna i bes­potrebna. Treba li sustav plaćati antibiotike, koje su liječnici pogrešno propisali? Tko treba platiti zdravstveni kriminal, a napose korupciju? 

Ukoliko želite, naći ćete bezbroj krivaca koji osiromašuju zdravstvo. I pazite da upravo tu ne zađete u li­cemjerje. (Trebamo li se za­pitati koliko svatko od nas crpi iz zajedničke blagajne, a da to nije uvijek opravdano?) Znamo da je upravo po tom pitanju država bezgranično zakazala. Puno loših riječi o pušenju, a cigarete dostupne na svakom koraku. Daleko od toga da je to jedini takav primjer.

Iako će se o ospicama zasigurno još dosta rasprav­ljati, ne bih rekao da je to neko ključno pitanje. Suviše uzalud stvorenog stresa i opterećujeće dileme. Da je barem karneval malo češće, makar se misli raščiste.

Prijavite se na besplatni newsletter: 
[email protected]
Novosti iz svijeta zdravlja, alternativne medicine i zdrave prehrane, sve na jednom mjestu!