Istraživanja pokazuju da je biljka u svim količinama potpuno bezopasna za upotrebu (osim faktora zatvaranja stolice) te da blagotvorno i mnogostruko ljekovito djeluje na cijelo tijelo

 

U narodu postoji više biljaka koje se nazivaju „zdravlje svega svijeta“, „hiljadarka“ ili slično, a imenom sugeriraju da biljka liječi sve bolesti koje postoje. Jedna od njih je Agrimonia eupatoria. Prastrina me je naučila da se ova biljka zove „žuti cvijet“ i svi u tom kraju su tako zvali ovu biljku. Njen vrlo čest naziv je i petrovac, no petrovcem se naziva još i motar (Crithmum maritimum), pa ćemo ju ovdje zvati njenim najslužbenijim nazivom: turica. Turica je zeljasta biljka tipična za kontinentalni dio Hrvatske, nenametljivog mirisa, sa žutim sitnim cvjetićima. Kada se cvjetići osuše, postaju prava napast, kukicama se lijepe za odjeću te se biljka u nekim krajevima s pravom naziva i „čičak“. Napomena: to nije onaj naš ljekoviti čičak kojim dreniramo jetru!

Čaj od turice ima nenametljiv zemljan okus koji je izvrsna podloga čajnim mješavinama, s predivnom dubokom crvenom bojom čaja. Obratite pozornost da duboka crvena boja čajeva potječe od tanina koji steže stolicu (kantarion, vrisak, petoprsta).

Turica se u Rusiji u mnogim krajevima koristi svakodnevno umjesto pravog čaja, a cijenjena je i danas u tradicionalnoj uporabi u Americi. Kod nas se njena upotreba proteže tisućama godina unazad, u srednjem vijeku bila je jedna od najcijenjenijih biljaka korištenih za zacjeljivanje rana, krvarenja, čireva (lokalno oblozi).

Istraživanja pokazuju da je biljka u svim količinama potpuno bezopasna za upotrebu (osim faktora zatvaranja stolice) te da blagotvorno i mnogostruko ljekovito djeluje na cijelo tijelo. Ako vrisak, izop i mažuran predstavljaju aktivne borce protiv bakterija i virusa, turica je ona bazična snažna jezgra koja pomaže tijelu da se samo uzdigne i bude u zdravom balansu da mu nikakve bakterije ni virusi ne mogu nauditi.

Turica utječe i na tonus krvih žila i cijelog tkiva pored kojeg prolazi (usna šupljina, crijeva, bubreg, mjehur). Znači, bilo bi je se dobro sjetiti kod afti u ustima, ogrebotina na rukama, prišteva na licu (umivanje), upale grla, nadraženosti želuca, osjetljivosti crijeva, grčeva....

Tradicionalna se upotrebljava i kod žučnih te bubrežnih kamenaca, no mislim da ima prikladnijih biljaka za to.