Prisustvo šećera u hrani ponekad prođe nezapaženo. ZATO JER PROIZVOĐAČI ŽELE DA BUDE TAKO. Recimo, na naljepnici vašeg omiljenog proizvoda moglo bi pisati: brašno, biljno ulje, dekstroza i kukuruzni sirup. Ushićenje saznanjem da izbjegavate šećer moglo bi vas navesti da pojedete poprilično. BAREM ZUBI NEĆE STRADATI! No, bolna je istina da su dva zadnja sastojka zapravo ČISTI ŠEĆER. Čak i neki proizvođači «zdrave hrane» obmanjuju kupce na sličan način. Nisu svi takvi, ali ih ima. Znate, ovisnik o šećeru dosta troši na slatke proizvode. POSTAJE OPSESIVNO OVISAN O NJIMA. Rekao bih, zabrinjavajuće za novčanik i za zdravlje. Ovisnost o šećeru ne razlikuje se puno od drugih ovisnosti. Tu prvenstveno mislim na alkoholizam, pušenje i narkomaniju. ČESTA JE POJAVA DA SE JEDNA OVISNOST ZAMJENJUJE DRUGOM. Onaj tko prestane piti ili pušiti, nerijetko se prebacuje na slatkiše. U doba prohibicije, potrošnja šećera naprosto je eksplodirala. I narkomani u fazi odvikavanja luduju za slatkim. Time, u znatnoj mjeri, ublažavaju apstinencijsku krizu. Naravno, i suprotni lučajevi su mogući. ELIMINACIJA ŠEĆERA IZ PREHRANE MOŽE BITI ULAZNICA ZA DRUGE OVISNOSTI. I znanstvena istraživanja potvrđuju ovisničku narav šećera. Naime, oslobađanje dopamina u mozgu ključni je pokazatelj ovisnosti. Legalno dostupni proizvodi, koji dovode to toga, su šećer, kava, alkohol i cigarete. Alkoholičari, pušači i drugi ovisnici znaju sve o osjećajima velikog zadovoljstva i o porocima KOJI KONSTANTNO BRINU DA SREĆA NE PREĐE U DEPRESIJU. Tijelo žudi za osjećajem sreće i POTREBE ZA «ZABRANJENIM VOĆEM» NIKADA NEĆE PRESTATI. Presijecanje začaranog kruga nije lako, ali nije i nemoguće. Možda ključnu ulogu igraju prave informacije. Neki gledaju na šećer, kao na prirodni proizvod. Ima li nešto loše u šećernoj repi? Znate, repa je proizvod prirode, ali šećer zasigurno nije. ŠEĆER NIGDJE NE RASTE. Industrijska prerada stvorila je kalorični koncentrat bez nutritivne vrijednosti. ČISTA SAHAROZA, nakon što su odstranjeni svi vitamini, minerali, encimi i drugi korisni sastojci. Zgusnuta slatka masa teško da se može prozvati hranom i tijelo nije adaptirano za takve udare, barem ne za količine koje se danas koriste. Šteta od šećera ne javlja se preko noći. Ali, nagrizanje zdravlja je konstantno i sveobuhvatno. Recimo, gojaznost je nekada prevladavala među starijom populacijom. Danas je bitno drugačije. Prije 15 godina, svako petnaesto dijete je bilo predebelo. DANAS JE TO SVAKO OSMO. Znamo da su gazirana pića glavni izvor šećera za mlade. 70% DJECE KONZUMIRA OVAKVA PIĆA NA DNEVNOJ BAZI. POTROŠNJA OD JEDNE LIMENKE DNEVNO POVEĆAVA RIZIK OD GOJAZNOSTI ZA 60%. Znamo da su osobe s pretjeranom težinom daleko sklonije mnogim bolestima od ostalih. 20 godina nakon uvođenja šećera u široku potrošnju, pojavnost dijabetesa znakovito je porasla. (U primitivnim zajednicama, koje žive, prvenstveno, od složenih ugljikohidrata, dijabetes je gotovo nepoznat. Interesantno, ni Hipokrat, otac moderne medicine, nije opisao dijabetes. Možda ga tada nije ni bilo.) Jedno od 4 gojazne djece iskazuje oslabljenu toleranciju na glukozu, što je prethodnica za dijabetes tipa 2. Trudnice-dijabetičarke pogotovo riskiraju. MALFORMIRANA DJECA SU ŽALOSTAN I TRAJNI SPOMEN NA LOŠE NAVIKE. Stručnjaci ističu da je šećer jedan od najbržih načina da postanete stari prije vremena. (Kako biti mlad, a tako star?) Naime, glukoza se veže s kolagenima, a to često dovodi do problema s arterijama, mišićima i zglobovima. DOLAZI DO OŠTEĆENJA I OTKAZIVANJA KLJUČNIH ORGANA, NAJČEŠĆE BUBREGA. Medicina pokušava prodrijeti u složene procese ovih promjena. POKUŠAVA NAĆI PROTUOTROV ZA STARAČKE PROMJENE. Jasno, korekcije u prehrani su najjeftinije, a obično i najefikasnije. Eh, biti mlad...ili slatko star... Slijedeći put: Slatko samoubojstvo