Bila na terapiji udarnim valom zbog dijagnoze stražnji impigement zgloba. Nakon treće terapije osjetila sam znatno poboljšanje, a nakon zadnje (četvrte), doktor mi je rekao da mogu početi za 5 dana lagano trčati. Kad sam počela trčati, opet se pojavila bol u nozi i osjećaj nestabilnosti. Bavim se trail trčanjem po brdima.

Stražnji impingement (ili uklještenje) gležnja najčešće se pojavljuje kao posljedica prethodnog uganuća, te ozljeda ligamenata koji vode do veće ili manje nestabilnosti ovog zgloba. Kako su ligamentarna ograničenja uklonjena ili oslabljena, stopalo je slobodno otići dalje u krajnje kretnje i pri njima uzrokovati oštećenja na hrskavici, kostima, te čahuri zgloba i tetivama. Takva oštećenja sa stražnje strane gležnja zovemo i stražnji impingement sindrom.

Već po ovom opisu nastanka bolnog stanja, jasno je da niti jedna simptomatska terapija (usmjerena samo na sanaciju bolova), naročito u aktivnih pacijenata- rekreativnih ili profesionalnih sportaša, ne može polučiti iole trajnije rezultate. Tako je i u ovom slučaju. Terapija udarnim valom smirila je bolnost, možda smanjila upalnu reakciju, ali svakako nije sanirala stanje u potpunosti.

U koliko postoji nestabilnost zgloba (a u opisu simptoma ona se jasno spominje), tada je njeno saniranje prioritet. No, postoji problem. Takav postupak sastoji se od usmjerenog i individualnog programa vježbanja, uz izbjegavanje trčanja i hodanja po neravnom terenu, najmanje tri mjeseca. Uz vježbe, određene tehnike bandaže, manualne terapije, te odgovarajući ortopedski ulošci mogu biti od pomoći da se do terapijskog rezultata dođe nešto brže. Nažalost, nema prečica kojima bi se stanje popravilo u nekoliko dana ili tjedana. Također, razumijevanje načina nastanka ovog bolnog stanja, udruženo s upornošću pacijenta u sprovođenju rehabilitacijskog programa, najbitniji su preduvjeti dobrog terapijskog rezultata.