Loše osobine životinjskih masnoća dobro su poznate. No, što je s biljnim masnoćama? Zar one nisu promotori zdravlja? OVISNO U KOJEM OBLIKU IH KONZUMIRATE. Maslinovo ulje i cijela maslina dvije su potpuno različite stvari. Mislite da su suncokretovo ulje i sjemenke suncokreta slični? Imaju isto djelovanje? Naravno, sve nabrojeno deblja. Ali, TU SVAKA SLIČNOST PRESTAJE. Biljna hrana u izvornom obliku najbolje je što možete pružiti svome tijelu. (Tu svakako podrazumijevam da je biljka koliko-toliko prirodno uzgojena.) Nažalost, IZVORNI OBLIK NEKIMA NIJE DOVOLJNO DOBAR, pa ga dodatno "obogaćuju" soljenjem, prženjem ili miješanjem s kakvim kemikalijama kompliciranog naziva. (Volite li kikiriki pržen u ulju i obložen solju?) To je već svojevrsno zastranjenje u prehrani. Drugi način bježanja od prirode je izvlačenje biljnih koncentrata, pogotovo masnoća. Iako biljna ulja ne uživaju osobito lošu reputaciju, moram se osvrnuti na neke notorne činjenice. Rafinirana ulja prolaze industrijsku preradu s pravim obiljem štetnih postupaka (uključujući i izlaganje visokoj temperaturi), pa ih je bolje u cijelosti izbjegavati. Hladnoprešana ulja su bolja, iako i tu valja biti oprezan. Naime, ekstrakcijom je UKLONJENA VEĆINA VRIJEDNIH SASTOJAKA. Tu više ne možemo govoriti o balansiranom omjeru ugljikohidrata, bjelančevina, masnoća, minerala, vitamina i mnogih drugih hranjivih sastojaka. Ukratko, ULJA TEŠKO MOŽEMO NAZVATI HRANOM. Velika koncentriranost upućuje na SLIČNOST S LIJEKOVIMA, što odmah znači i TOKSIČNOST. Evo i zašto... Zapravo, ulja su po mnogo čemu jača u djelovanju od izoliranih vitamina i minerala. Recimo, omega-3 i omega-6 masne kiseline "razrjeđuju" krv i smanjuju tendenciju k stvaranju krvnih ugrušaka. Dakle, PREVENCIJA INFARKTA. Isti sastojci reduciraju upalne procese, a pokušalo se i s tretiranjem artritisa, psorijaze, multiple skleroze, migrene i nekih drugih bolesti. Određenih rezultata tu i tamo ima, ali obično su upitni. Druga djelovanja su manje povoljna. Čak ni zdrava mediteranska dijeta, ali s puno maslinovog ulja, NEĆE VAS SPASITI OD DEBLJANJA. Osim toga, "razrjeđivanje" krvi ima i svojih loših strana. PRVENSTVENO SKLONOST PREMA KRVARENJIMA. To će vam odmoći kod ozljeda svih vrsta, kao i kod moždanog udara. Postoje saznanja o povezanosti s nastankom mrene, ali ono što najviše zabrinjava je utjecaj na neke segmente imunološkog sustava. Samim time, i na NASTANAK RAKA. Istraživanja na životinjama pokazuju da je omega-6 snažan promotor raka. U jednom takvom istraživanju karcinoma debelog crijeva, prehrana s puno maslinovog i suncokretovog ulja stvorila je barem 10 puta više metastaza nego dijeta siromašna masnoćama. Već odavno se zna da su karcinomi debelog crijeva, dojke i prostate POVEZNI S POVEĆANOM POTROŠNJOM MASNOĆA. Ulje bilo koje vrste nije nikakav izuzetak. Oblijevanje hrane uljima zapravo je štetna navika. Nije mi baš jasan smisao salate, koja pliva u ulju. Još manje svakodnevno prženje pomfrita u pregorenom ulju. Bojite li se manjka masnoća, možete biti apsolutno mirni. Ako se baš ne mučite izgladnjivanjem, vaše potrebe su uvijek manje nego što pojedete. Slično kao kod bjelančevina.