Zadnji put sam pisao kako je izuzetno važan prijenos korisnih bakterija s majke na dijete tijekom rođenja. Tako djetetu nesumnjivo dajemo šansu za kvalitetan život. I sve je u redu dok se procesi odvijaju po prirodnim zakonima. Kada nastanu odmaci, situacija se drastično mijenja. Dobri primjeri su carski rez i antibiotici.

Carski rez uglavnom je neprepoznata prijetnja prijenosu korisnih mikroba s majke na dijete. Dakle, umjesto da prolazi kroz porođajni kanal i “pohvata” neophodne laktobacile, dijete se vadi kirurškim putem, pa ta prirodna opskrba (uspostavljena kroz evoluciju) izostaje. Umjesto toga, u djetetu se naseljavaju mikrobi iz zraka operacijske dvorane, s plahti te s kože sestara i liječnika. Kažu da pogrešna populacija mikroba kod sasvim male djece dovodi do većih rizika od nekih bolesti kasnije u životu. Iako bi carski rez trebao biti opcija samo u slučajevima izvanrednih rizika, činjenica je da je njegova rasprostranjenost daleko veća. Razlika od države do države je velika, pa se ponegdje i više od pola djece rađa na takav način. Najviše u Rimu, a tamo je carski rez i izmišljen. To je bilo vrlo davno, još u antičko doba.

Antibiotici su drugi potencijalni uzročnik kaosa kod djetetove mikrobne populacije. Svi smo spremni osuđivati nerazumnu upotrebu antibiotika, ali njihova potrošnja nikada nije bila veća. Nažalost, tijekom trudnoće se često koriste i za minorne infekcije, a kod poroda kako bi se spriječile infekcije poslije carskog reza i preduhitrile infekcije streptokokima. Streptokoki tipa B prisutni su kod trećine žena (podatak za SAD). Malokad kod njih uzrokuju bilo kakav problem.

Istina je, mogu naštetiti novorođenčetu, ali stvarno vrlo rijetko, negdje 1/200. Ali zato majke pozitivne na streptokok B prolaze antibiotsku kuru, što znači da će 200 djece pobrati antibiotik kako bi spriječili jedno oboljenje. Još gore, ubijajući jednu bakteriju, razmaše se 5 drugih, otpornijih. Pokušaj prekrajanja sitnog živog svijeta često donosi samo nove probleme. Da li je normalno da dijete od prvoga dana izlažemo antibioticima?

Tek rođeno dijete se i izravno izlaže antibioticima, na preventivnoj bazi. U oči se ukapavaju antibiotske kapi ili srebrov nitrat kako bi preduhitrili eventualne neželjene infekcije za vrijeme poroda. Opet svima, a ne samo rizičnim skupinama. Napominjem da, recimo, u Švedskoj takvog preventivnog kapanja nema, ali broj infekcija nije zbog toga veći. Jedno od bespotrebnih trovanja? Netko će možda reći da su sve to male i bezopasne doze. Jesu, ali više malih doza (po raznim osnovama) brzo se skupi u veliku, koja onda pohara korisni bakterijski spektar. Nekada ga i nije lako obnoviti, pogotovo kod najmlađih.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]