30.08.2015.
Umor za volanom
Po statistikama je umor, poslije prebrze vožnje i alkohola, jedan od češćih uzroka prometnih nezgoda. Nažalost s teškim posljedicama. Zato i profesionalni vozači cisterni i velikih kamiona imaju točno određeno vrijeme koje provode za volanom i ono kad se odmaraju.
Frustrirani svakodnevnim stresovima, brzim tempom života i facama koje gledamo svaki dan, a možda ne bi htjeli, jedva čekamo da pobjegnemo negdje gdje svega toga neće biti. Tu je svaki sat dragocjen, pa često krećemo na put direktno s posla. To je velika greška, naravno, ako naše odredište nije relativno blizu. U gužvama koje nas na prometnicama očekuju, od životne je važnosti za volanom biti odmoran i imati dobre reflekse. Naravno da se svi toga ne pridržavaju, ali zašto bi baš vi bili u toj grupi?
Uzalud vam siguran automobil i vaše strogo poštovanje prometnih propisa ako vam u jednom momentu glava klone i uhvati vas san, ili ako ispred sebe vidite opasnost, znate da morate brzo reagirati, ali ni ruke ni noge ne slušaju, a kad pritisnete kočnicu ili okrenete volan, onda je već kasno. Ne radi se tu o minutama, već o djelićima sekunde, koje život znače.
Najgore razmišljanje je u stilu: imam samo još malo do cilja, pa ću valjda nekako izdržati, da se ne zaustavljam i odmaram.
Istraživanja pokazuju da prosječan vozač već nakon sat vremena stalne vožnje ulazi u područje umora, a nakon tri sata, bez zaustavljanja, odmora i osvježavanja, njegove reakcije i refleksi postaju jako usporeni. Sada jedan djelić sekunde kašnjenja pri većoj brzini, iznosi desetke metara prevoženog puta bez odgovarajuće reakcije. Ti metri mogu značiti izlijetanje s ceste, udarac u drugi automobil ili, ne daj Bože, pješaka. O svemu tome ne moramo razmišljati, ako se pridržavamo nekih pravila. Kako smo već rekli, na duži put ne treba kretati odmah nakon posla, nego treba nekoliko sati odmora.
Idealno je prespavati, pa poslije dobrog sna sjesti za volan.
Nije dobro neposredno prije vožnje pojesti velik obrok hrane, tako da je želudac prepunjen. To će izazivati nelagodu u vožnji i dok se vi budete držali za trbuh, pored vas će se događati stvari koje nećete ni zamijetiti. Najbolje je nekoliko sati prije vožnje pojesti nešto lagano, a kad budete prvi put stali da se odmorite, pojesti opet nešto lagano. Nikad ne krećite na put zadnji čas. Sva vaša odmorenost bit će ništavna ako imate zadan termin dolaska i zbog toga stalno držite pun gas. Uvijek krenite nekoliko sati prije. Vožnja će biti ugodna, imat ćete vremena za zaustavljanje, pa ako dođete na cilj prije nego što ste planirali, uvijek ćete to vrijeme moći iskoristiti. Ako baš ne morate voziti u odijelu i hlačama koje ste malo u području trbuha prerasli, idealno je obući komotnu trenirku, jer se tako lakše krećete za volanom, a stručnjaci kažu i da je olakšana cirkulacija. Zaustavljanje u kafićima uz cestu u smislu odmora nije loša navika, ali ako su to zadimljena mjesta, a vi navalite po kavi, koja zaista prvo vrijeme razbuđuje, to treba izbjeći. Što se kave tiče, ona poslije nekog vremena ima suprotan efekt. Kako brzo razbudi, tako i naglo padne budnost. Najbolje je izaći iz auta, dobro se nadisati svježeg zraka, i razgibati se. Od osvježavajućih pića, najbolja su ona negazirana, ne preslatka, na bazi limuna. Sretan put!
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Brownie od rogača
Rogač (Ceratonia siliqua, L.) je zimzelena voćka iz porodice mahunarki koja raste kao samoniklo stablo, a potječe iz Sirije i Palestine. Ime mu dolazi od grčke riječi keras, što znači rog (zbog oblika mahune)
Sezonska kuhinja
Kuglof od jabuka i bundeve
Od ove dvije kraljice jeseni napravite sočni kuglof koji odlično paše uz ovo promjenjivo vrijeme vani
Sezonska kuhinja
Preokrenuti bezglutenski tart od kupusa i mrkve
Evo kako možete pripremiti jednostavan zdravi tart koji je prikladan i za one osjetljive na gluten