Mace vrlo često imaju problema sa desnima i zubima. S obzirom na to da su one zapravo striktni mesožderi, zdravlje zubala i usne šupljine uopće, od presudne je važnosti za ovu vrstu životinja. I najmanji problem na desnima ili zubima dovesti će do slabljenja apetita, nevoljkog uzimanja hrane te već za nekoliko dana do mršavljenja. Ono što vlasnici najčešće primijete kao prvi znak da nešto nije u redu, upravo je neobično ponašanje mačke prilikom hranjenja. Maca dolazi do zdjelice s hranom, naizgled je vrlo zainteresirana za jelo, tj gladna, međutim kada pokuša uzeti hranu ili bolno zamijauče ili jednostavno odustane i odmakne se od posude s hranom. Ponekad primijetimo da maca slini ili da šapicom trlja usta kao da pokušava nešto izvaditi iz njih. Upalne promjene na desnima mogu biti toliko opsežne i bolne da maca samo bezvoljno leži, a mogu biti praćene i visokom temperaturom.

Pri pregledu ovako bolesne mace vidjet ćemo jako upaljene desni, međutim temeljit pregled može se obaviti jedino u općoj anesteziji kako bismo točno mogli procijeniti o koliko opsežnim promjenama se radi i koje strukture zubiju i zubnog mesa su zahvaćene promjenama.

Treba imati na umu da su promjene na ovim tkivima najčešće vrlo bolne i u velikoj mjeri umanjuju kvalitetu života mace, pa nam je prilikom liječenja prioritet smanjiti, odnosno u potpunosti eliminirati bol, a ako je ikako moguće poraditi na prevenciji kako do opsežnih patoloških promjena ne bi niti došlo.

Podaci iz literature navode da ćemo nasumičnim pregledom maca starih 5 godina kod više od polovice pronaći patološke promjene na zubima i /ili desnima.

Periodontalne bolesti su one koje zahvaćaju strukture oko zuba. Radi se o upalnom procesu zbog kojeg dolazi do slabljenja potpornih struktura zuba, a to su desni, alveolarna kost, cement koji prekriva korijen zuba i periodontalni ligament. Ovo oboljenje ima nekoliko razvojnih stadija, a kojem se stadiju radi možemo procijeniti već prilikom prvog pregleda usne šupljine mace.

Periodontalne promjene naći ćemo kod velikog broja mačaka koje su starije od 6 godina. Cilj nam je spriječiti daljnji razvoj oboljenja kako ne bi došlo do razvoja granuloma, ispadanja zubiju te slabljenja cijelog organizma zbog nemogućnosti normalnog uzimanja hrane. Upravo zbog sklonosti mačaka ka oboljenjima unutar usne šupljine, bilo bi jako dobro da svojeg malog mačića od samih početaka učite i privikavate na to da mu se njeguju zubi i desni. Za početak će biti dovoljno da macu priviknete na to da vam dozvoli pogledati u usta, a prelaženje preko zubića suhom gazom jednom tjedno bit će dovoljno da se navikne na tu vrstu manipulacije.

To će vam uvelike olakšati posao ako kasnije dođe do toga da maci morate aplicirati oralne gelove za njegu desni pa i druge lijekove, jer liječenje često traje tjednima pa i mjesecima.