Jedan od najučestalijih načina tretiranja ušiju kod djece prirodnim sredstvima je da se više puta dnevno kosa opere jakim čajem od orahovog lista

 

Neki dan prijateljica odgajateljica u razgovoru je spomenula da su se pojavile uši u njenom vrtiću. Kaže, sva sreća da boja kosu umjetnim bojama jer uši ne idu na farbanu kosu. Eto, i one vole više prirodni dom.

Pitala me imam li kakvu ideju kojim prirodnim sredstvima bi se uši mogle tretirati kod djece.

Hm… Imam puno ideja, no možda nisu toliko popularne.

Danas su za tretman ušiju popularni preparati s agresivnim eteričnim uljima (kao npr. klinčić, origano, menta i dr). Oni jesu vrlo praktični za primjenu, ali po meni i prerizični za nježnu dječju kožu. Vrlo lako eterična ulja mogu izazvati nadražaj kože, očiju, sluznice nosa, i/ili imati prejak utjecaj na respiratorni sustav i bronhe. Razlog je što se (pogotovo velike koncentracije) dugo zadržavaju u samoj kosi. Light verzija može biti par kapi eteričnog ulja lavandina rastrljanog na dlanove i redovno utrljanog u kosu kao preventivna mjera.

Tradicionalni, manje agresivni načini tretiranja ušiju traju duže nego smo to navikli u današnjem instant vremenu i treba se njima pozabaviti više dana za redom.

Jedan od najučestalijih načina tretiranja ušiju kod djece je da se više puta dnevno kosa opere jakim čajem od orahovog lista.

Drugi način je da se kosa redovno praši kombinacijom samljevenih cvjetova lavande, cimeta i pelina. Kosa se dobro napraši i pusti pod kapicom preko noći. Ujutro se isčetka gustim češljem i opere, ponavlja se više dana za redom. U novije vrijeme ove samljevene biljke često se  zamjenjuju prahom drveta neem.

Prah koji se također vrlo uspješno koristi je i prah biljke buhač. Znači, ne preparati na bazi buhača, nego samo sušeni samljeveni cvijet.  Buhač je i vrlo lijepa biljka koju možete uzgajati čak i u tegli za cvijeće i redovan je u ponudi na cvjetnim sajmovima.

Još jedna domaća varijanta je da se jedan omjer soli rastopi u dva omjera octa i time se istrlja kosa koja se bez ispiranja posuši. Nakon toga se namaže na gusto s domaćom svinjskom masti, stavi se kapica za plivanje i prespava s time. Ako djetetu smetaju ovi mirisi, može se u mast umiješati eterično ulje naranče koje će malo popraviti stvar, na primjer, na pola šalice rastopljene masti 5-10 ml eteričnog ulja naranče. Može se koristiti i samo mast bez ovog dijela s octom.

I ne zaboravite, sve što liči na tkaninu treba oprati, tretirati i redovito čistiti (posteljina, zavjese, tepisi, kauči, plišane igračke, odjeća naravno…) i ne paničariti. Uzeti vrijeme, dijete u krilo i pokušati od čišćenja, češljanja i pregledavanja napraviti ugodnu i zabavnu rutinu!