12.07.2007.
Ušni paraziti
Sa ovim problemom dobro su upoznati skoro svi vlasnici i pasa i mačaka. Najizraženiji simptom koji se javlja kod životinja infestiranih ušnim parazitima jest jak svrbež ušiju koji je naravno praćen češanjem i otresanjem glavom. U ušima sami vlasnici primijete pojačanu produkciju cerumena koji ponekad izgleda kao pijesak ili zemlja tamno smeđe do crne boje. Period od kada se paraziti izlegu iz jajašca pa dok dosegnu odraslu dob traje samo 3 tjedna. U okolini mogu preživjeti i do 3 mjeseca. Prenose se sa životinje na životinju direktnim, ali i indirektnim kontaktom. Mogu ih prenijeti i buhe, i to kako odraslog šugarca tako i samo njegova jajašca. Paraziti se hrane površinskim slojem kože. Osim u uškama možemo ih naći i na drugim dijelovima kože. Posebno su ovom oboljenju sklone mlade životinje, pa vrlo često ušne parazite nađemo već kod sasvim malih mačića i štenaca. Terapija je ponekad dugotrajna i potrebno je strpljenje vlasnika kako bi se ovaj problem riješio. Obično terapiramo lokalno i sistemski. Tretman je potrebno ponavljati u razmacima od 3 do 4 tjedna zbog razvojnog ciklusa parazita. Potrebno je liječiti sve životinje u kućanstvu. Poseban problem predstavljaju tzv. okolokućne mace koje se često iznova infestiraju u svojim šetnjama i kontaktima sa slobodnoživućim macama. Osim toga one najveću štetu naprave češući se jer na stražnjim nogama imaju oštre nokte. Ranice na koži uške koje naprave noktima nerijetko se inficiraju, a onda imamo novi problem koji moramo rješavati. Kao i kod većine parazitarnih oboljenja, najbolje je povremeno preventivno istretirati psa sa nekim od sredstava koji uspješno djeluju protiv ove vrste nametnika.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Brownie od rogača
Rogač (Ceratonia siliqua, L.) je zimzelena voćka iz porodice mahunarki koja raste kao samoniklo stablo, a potječe iz Sirije i Palestine. Ime mu dolazi od grčke riječi keras, što znači rog (zbog oblika mahune)
Sezonska kuhinja
Tagliatelle od kestena
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.
Sezonska kuhinja
Kuglof od jabuka i bundeve
Od ove dvije kraljice jeseni napravite sočni kuglof koji odlično paše uz ovo promjenjivo vrijeme vani