Sa ovim problemom dobro su upoznati skoro svi vlasnici i pasa i mačaka. Najizraženiji simptom koji se javlja kod životinja infestiranih ušnim parazitima jest jak svrbež ušiju koji je naravno praćen češanjem i otresanjem glavom. U ušima sami vlasnici primijete pojačanu produkciju cerumena koji ponekad izgleda kao pijesak ili zemlja tamno smeđe do crne boje. Period od kada se paraziti izlegu iz jajašca pa dok dosegnu odraslu dob traje samo 3 tjedna. U okolini mogu preživjeti i do 3 mjeseca. Prenose se sa životinje na životinju direktnim, ali i indirektnim kontaktom. Mogu ih prenijeti i buhe, i to kako odraslog šugarca tako i samo njegova jajašca. Paraziti se hrane površinskim slojem kože. Osim u uškama možemo ih naći i na drugim dijelovima kože. Posebno su ovom oboljenju sklone mlade životinje, pa vrlo često ušne parazite nađemo već kod sasvim malih mačića i štenaca. Terapija je ponekad dugotrajna i potrebno je strpljenje vlasnika kako bi se ovaj problem riješio. Obično terapiramo lokalno i sistemski. Tretman je potrebno ponavljati u razmacima od 3 do 4 tjedna zbog razvojnog ciklusa parazita. Potrebno je liječiti sve životinje u kućanstvu. Poseban problem predstavljaju tzv. okolokućne mace koje se često iznova infestiraju u svojim šetnjama i kontaktima sa slobodnoživućim macama. Osim toga one najveću štetu naprave češući se jer na stražnjim nogama imaju oštre nokte. Ranice na koži uške koje naprave noktima nerijetko se inficiraju, a onda imamo novi problem koji moramo rješavati. Kao i kod većine parazitarnih oboljenja, najbolje je povremeno preventivno istretirati psa sa nekim od sredstava koji uspješno djeluju protiv ove vrste nametnika.
Od trešanja možemo raditi kompote, džemove, marmelade, likere, rakije, piree, pjenice, umake, voćne salate, torte i kolače… No ipak su najslađe svježe! A ako ih imate viška, isprobajte ovaj brz i ukusan desert – crumble s trešnjama!
Panna cotta, tradicionalni talijanski desert iz regije Pijemont, u prijevodu znači „kuhano vrhnje”. Ovaj desert jednostavan je za pripremu, a elegantnog je izgleda i bogatog okusa. Najčešće se poslužuje u restoranima i slastičarnicama, no savršeno uspijeva i u kućnoj radinosti
Medvjeđi luk – poznat i kao srijemuš, crijemuš, divlji ili šumski luk – raste po sjenovitim i vlažnim šumama, uz šumske putove i potoke, gdje često u gustim populacijama u potpunosti prekriva šumsko tlo. Svi dijelovi biljke su jestivi, a okusom podsjeća na češnjak ili vlasac. No, prilikom berbe treba biti oprezan jer na istim staništima često rastu i otrovne biljke poput mrazovca i đurđice
Autić Tomy PushinGo, ispravan, pritisnete vozača pa autić sam vozi. Vidjiv potpis vlasnika jer ga je nosio u vrtić. Dužina autića 13 cm, visina 14 cm. Dar - avion, ...