Štetne masnoće i šećer niti izdaleka nisu jedini uzročnici srčanih bolesti. Fosfati iz nekih sireva ili tamnih gaziranih pića mogu stimulirati produkciju faktora rasta fibroblasta (FGF23). Kada su razine FGF23 visoke, bubrezi moraju apsorbirati više kalcija, što dovodi do kalcifikacije arterija. To također podrazumijeva povećane vrijednosti natrija u krvi, a možda i kroničnu bolest bubrega. Osobe s ovakvim kroničnim stanjem sklone su kardiovaskularnim bolestima. Prerađeno meso također može biti pogubno, osobito kod muškaraca. Ekvivalent fete šunke dnevno povećava rizik od zatajenja srca za 38%. Žešći ljubitelji ovakve hrane riskiraju barem duplo.

Povezanost s bolestima desni predstavlja priču za sebe. Naime, stanje desni oboljelih od ateroskleroze gotovo u pravilo je loše. (I inače se po stanju unutar usne šupljine može procijeniti stanje cijelog organizma.) A bolest desni znači veliku i ozbiljnu neravnotežu. Prepoznat ćete je, između ostalog i po manjku krucijalnog koenzima Q10. Ovaj koenzim nalazi se u gotovo svakoj stanici, pogotovo u srcu. Doprinosi produkciji energije u stanicama, a štiti i staničnu membranu od oksidacijske štete. Ukratko, nikako nije dobro oskudijevati po pitanju Q10. Lanac štete obično se protegne i na manjak vitamina C, dobro poznati faktor rizika za srčane bolesti.

Čak ni konzervativne medicinske grupe više ne poriču ulogu upalnih procesa na nastanak srčanih bolesti. Ono što zovemo upalom zapravo predstavlja tjelesni imunološki odgovor na stres (a stres je i loša prehrana i izloženost zagađenjima i depresija i bespomoćnost) i infekcije. Najopasniji oblici dugotrajnog psihičkog stresa su: šikaniranje na poslu, rasizam, kronični novčani problemi, osjećaj izoliranosti, izostanak čak i tragova ljubavi unutar obitelji. “Slomljeno srce” i infarkt bliži su nego to možete zamisliti. U samoj srži srčanih bolesti ne nalazi se kolesterol sam za sebe, nego je bitna kombinacija kolesterola i fibrinogena (faktor zgrušavanja krvi). Povišeni fibrinogen (pogotovo česta pojava kod pušača) ukazuje na upalu. Istovremeno visoke vrijednosti fibrinogena i LDL kolesterola povećavaju rizik od srčanih bolesti za 6 puta. Interesantno, rizik je vrlo nizak ako je povišen samo LDL kolesterol, ali ne i fibrinogen. CRP je vrlo pouzdani upalni marker, a povišene vrijednosti nerijetko predskazuju infarkt, moždani udar ili dijabetes. Čak i više godina unaprijed. Očigledno je da tijelo ostavlja vrijeme za korekcije. Barem za one, koji to žele.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]