Znanost i tehnologija iz dana u dan rapidno napreduju na svim poljima, pa tako i na području dentalne medicine. U odnosu na prije samo nekoliko desetljeća, danas je tendencija spasiti zub ili korijen zuba ukoliko je to moguće. Suvremena saznanja i metode nam to i omogućuju.


Koje je zube svejedno neophodno izvaditi?

– Zub s oštećenom krunom zuba do duboko ispod zubnog mesa - takav zub ne može biti iskorišten za izradu fiksnog nadomjestka (krunice) te je određen za vađenje,

– Zub s vertikalnom frakturom korijena - takav korijen zuba nije izlječiv, štoviše, može dovesti do infekcije okolnih tkiva te ga je kao takvog potrebno izvaditi,

– Vrlo klimav zub - takav zub je izgubio potporno tkivo (kost, zubno meso), a jedino rješenje za takav zub je, nažalost, vađenje, ili zamjena istog fiksnim ili mobilnim nadomjestkom.

– Zaostali korijen zuba – apsolutno su određeni za vađenje. Osim što ne doprinose boljem žvakanju i što estetski narušavaju izgled usne šupljine, vrlo vjerojatno će biti pod upalnim procesima uslijed zadržavanja bakterija te kao takvi doprinijeti stvaranju upalnih procesa i u okolnom tkivu i zubima.

– Vađenje zuba u ortodonciji - ponekad je zbog zbijenih zubi i nedostatka prostora u čeljusti potrebno izvaditi zdrave zube kako bi se ostalim zubima omogućilo dovoljno mjesta da se, uz ortodontsku terapiju, pravilno rasporede u čeljusti,

– Vađenje umnjaka - nepotpuno niknuo umnjak ne predstavlja sam po sebi problem, međutim, oko njegove se krune često javljaju upale radi utisnute hrane i razmnožavanja bakterija. Takve upale mekih tkiva uzrokuju jake bolove te je iste potrebno liječiti čišćenjem i ispiranjem prostora između krune i zubnog mesa. Ukoliko su upale učestale, jedina terapija je vađenje zuba.

Prijevremeno vađenje mliječnih zuba treba izbjegavati jer se na taj način ugrožava pravilno nicanje trajnih zuba.


Savjeti nakon vađenja zuba

Sterilnu gazu koju vam zubar stavi na mjesto izvađenog zuba potrebno je držati 20-30 minuta. Nakon vađenja zuba nemojte uzimati sredstva protiv bolova na bazi aspirina, ali možete uzeti razne preparate na bazi paracetamola ili preparate kao što su Voltaren, Ibuprofen i sl. Ranu nemojte ispirati mućkanjem 24 sata nakon vađenja zuba, a ne biste smjeli ni konzumirati vruću i hladnu tekućinu, gazirana pića, niti piti na slamku. Nemojte isisavati krv iz rane, a nije dopušteno ni četkanje područja rane 24 sata nakon vađenja zuba. Nakon tog perioda, treba redovito održavati oralnu higijenu i lagano četkati. Pušenje je zabranjeno 12 sati nakon vađenja zuba.