Naša draga planeta preplavljena je bakterijama. Zapravo, ne postoji mjesto na kojem se mikrobi ne mogu udomaćiti. Više desetaka milijuna vrsta morskih mikroba čini između 50 i 90% oceanske biomase. Težina svih bakterija u našem tijelu ne mjeri se miligramima ili gramima, već kilogramima. Tisućama godina živimo u simbiozi s bakterijama, pa ipak ih se još uvijek bojimo. Asociraju na infekciju, bolest i smrt. Ali, bez njih ne bi mogli živjeti. Pomažu nam bolje od ičega.

Već od samog početka, mikrobi igraju veliku ulogu u svakoj trudnoći. Jeste li se ikada zapitali zašto trudnice dobivaju više na težini nego što se može opravdati težinom fetusa i posteljice? Jedan dio “viška” čine bakterije. Crijevna mikrobna zajednica jako se mijenja tijekom trudnoće, i to po gotovo istom obrascu kod svih žena. Očito je u pitanju nešto jako važno, odnosno svojevrsna prilagodba i pomoć u trudnoći. Pokazalo se da bakterije reorganiziraju metabolizam, kako bi bolje odgovarao fetusu. Kada su miševe, uzgojene u sterilnim uvjetima, izložili bakterijama žene u trećem tromjesečju trudnoće, njihov rast je bio nevjerojatno brz.
Daleko brži nego pri izlaganju bakterijama iz prvog tromjesečja.

Vaginalni kanal žena reproduktivne dobi prvenstveno je naseljen laktobacilima. Oni stvaraju kiselo okruženje, kao zaštitu od opasnih bakterija. Tijekom trudnoće te bakterije izrazito bujaju. Pri prolasku kroz vaginalni kanal, djetetova koža se ponaša poput spužve, skupljajući neophodnu bakterijsku koloniju za početak neovisnog života. Početni sastav bakterija kod novorođenog djeteta nije slučajan, već optimalan. Prenošenje majčinih bakterija nastavlja se prisnim odnosom i dojenjem prvih nekoliko sedmica i mjeseci života.

Nakon normalnog poroda, obično je prva stvar pranje djeteta i uklanjanje zaštitnog verniksa (stvara ga koža fetusa). U njemu se nalazi stotine korisnih sastojaka, između ostalog i specifične bjelančevine koje sprečavaju rast opasnih bakterija. To nije nikakva prljavština i uklanjanje tog prirodnog zaštitnog sloja je ludost. Uopće, često pranje male bebe (i kad treba i kad ne treba) unosi neravnotežu i sigurno ne doprinosi boljem zdravlju.

Prisutnost prvih mikroba pomaže crijevima u stvaranju imuniteta. Drugim riječima, mikrobi iz ranog života su učitelji imunološkog sustava, kako bi se ubuduće raspoznalo što je opasno, a što nije. Izostanak ovakve “poduke” može imati nesagledive posljedice u godinama koje slijede. Prve tri godine, u vrijeme djetetovog najintenzivnijeg razvoja, mikrobna zajednica gotovo je unificirana. Kasnije dolazi do značajnih razlika, a sve ovisi o okruženju i načinu života.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]