Imam 24 godine. Treniram rukomet. Desno rame me boli već godinu dana. Bio sam na masažama, strujama, ultrazvu­ku. Pio sam tablete protiv bo­lova. Vježbam stalno, ali mi bolovi ne prolaze. Na zadnjem pregledu ortoped mi je rekao da imam višesmjernu nestabilnost ramena. Što je to i kako se liječi?

Radi se o urođenom stanju unutar kojeg je obim pokreta ramena veći no što je to poželjno. Takav povećani obim pokreta dozvoljavaju ligamenti, koji svo­ju funkciju ograničenja krajnjih kretnji ne rade dobro. Ukratko, riječ je o manje ili više labavom ramenu.

No “labavo” rame, ne mora stvarati problem. Baš kao i no­šenje cipela jedan broj manje, ko­je neće stvarati žuljeve u koliko ih nosite kratko. No, trčite li u njima, velika je šansa da će se na kraju pojaviti i žulj.

Upravo je tako i sa ramenom. Mnogo ljudi ima ekscesivnu po­kre­tljivost ramena. U koliko nisu uključeni u bacačke sportove, većina njih gotovo nikada neće imati simptome. Čak i neki spor­taši sa labavijim ramenima nemaju probleme. No, kada se oni pojave, najčešće u formi impingementa u ramenu, liječenje pos­tojećeg bolnog sindrome neće, a često i ne može biti uspješno, u koliko se ne tretira i sama laba­vost.

Liječenje je dvosmjerno. S jedne strane, cilj je smanjiti upal­ne procese i sanirati ošte­će­nja tetiva, ako postoje. S druge strane, važno je “staviti pod kontrolu” labavost zgloba. U tu svrhu u Scipionu koristimo dvije terapijske opcije. Jedna je mobilizacija s po­kretom s kojom “učimo” rame poželjnom načinu kretanja sa ispravnom aktivacijom mišića stabilizatora u svim pozicijama ra­mena. Druga je odgovarajući, progresivni program vježbi sa istim ciljem.

Terapija nije kratkotrajna. Rijetko se njena dužina mjeri tjednima, češće mjesecima. No u upo­rnih pacijanata rezultati su dobri.

U sportaša u bacačkim i šuterskim disciplinama izrazito je va­ž­no, poslije završenog liječenja, nastaviti redovito izvoditi tzv. kompenzacijske vježbe, koje će održati novostečenu mišićnu stabilizaciju ramena.