Lijekovi su proizvodi oko kojih se ne možete cjenkati, tu ne možete obilaziti dućane u potrazi za nižom cijenom, a najčešće nećete ni odustati zbog (previsoke) cijene. Svega ćete se odreći, ali lijekova nećete. Gužve u ljekarnama ne prestaju bez obzira na krizu bilo kakve vrste. Lijekovi su kurentna roba. Oni pružaju (barem) nadu ili vjeru u budućnost. O cijeni lijekova ne razmišljamo puno dok zdravstveno osiguranje podmiruje barem glavninu. Cijene postajemo svjesni kada državni udjel izostane. I kada nas pohlepa farmaceutske industrije pritisne poput preše. Tu se otvaraju oči.

Pfizer je nedavno podigao cijenu Epanutina (za liječenje epilepsije) za 2600%. Iznenađeni? Ne bi trebali biti. Slična poskupljenja nisu neuobičajena. Lijek ima dosta korisnika i dobro se prodaje. Malo njih odustaje, bez obzira na očito oderavanje. Usporedbe s nekim drugim proizvodima ili rasprave o etici potpuno su bespredmetne. Ovo je potpuno drugi svijet, gdje vi ovisite o njima, a ne oni o vama. Zdravlje vam je narušeno i tražite rješenje, a rješenje po mnogočemu podsjeća na okidač za pljačku. Samo nebo je granica.

Sada bi mogli pokušati opravdati cijene vrlo skupim aktivnim sastojcima ili skupim inicijalnim istraživanjima. Zapravo, tu su zablude najveće. Ne uvijek, ali najčešće, aktivne tvari su izuzetno jeftine. Tako je cijena aktivnih sastojaka u 100 tableta Xanaxa 0,024 dolara, a preporučena prodajna cijena za američko tržište 136,79 dolara. Solidna razlika, zar ne? Ili kod razvikanog Prozaca aktivna tvar je 0,11$, a prodajna cijena 224.973% veća. Kod Claritina je razlika nešto manja, ali još uvijek impresivnih 30.000%. Znate, to nije 300%, već 30 TISUĆA %. Čovjeku se zavrti od brojki. Treba li ponekad prodati imovinu za šaku tableta?

Drugu liniju obrane proizvođača lijekova predstavljaju skupa istraživanja. Uopće ne sumnjam da su skupa, troškovi obično prelaze 100.000.000 dolara. Dakako da bi se o tim istraživanjima moglo štošta napisati, od manipulacije brojkama do friziranja rezultata. Komisije za odobravanje žmire kada je potrebno, a javnost ostaje u uvjerenju da smo zaštićeni na sve moguće načine. (Budite uvjereni, zaštićeni ste samo ako niste bolesni. Bolest i skupa neizvjesnost isti su pojmovi.) Ali, nećemo sada o tome. Unatoč svim izdacima (a o njima vole govoriti na svakom koraku), farmacija je uz bok bankarskom sektoru na čelnom mjestu po profitabilnosti. Ostali im nisu niti blizu.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]